Нови заводи, нови железопътни линии и аутобани, нови летища - целият свят се е впуснал активно да инвестира в бъдещето, пише „Дойче веле". Според прогнозите на Международния валутен фонд през тази година ще бъдат направени инвестиции в размер на 14 000 милиарда долара, което е два пъти повече, отколкото през 2001-ва.

47 процента от брутния вътрешен продукт на Германия се дължи на износа, от който почти половината са инвестициите. Респективно - ако светът инвестира по-интензивно в нови заводи и съоръжения, и германската икономика ще печели от този процес повече от останалите.

 Спрямо 2001-ва размерът на инвестициите почти се е удвоил и ще достигне тази година 14 хиляди милиарда долара.

"В момента икономическата ситуация е една от най-добрите. През последните години сме свидетели на висока икономическа активност в световен мащаб, световната търговия процъфтява. В много региони се инвестира в инфраструктурата, в нови производствени съоръжения, което естествено импулсира инвестиционната дейност", смята анализаторът Михаел Грьомлиг.

Към това трябва да се добави и, че много държави, особено богатите на суровини бързоразвиващи се страни, използват мъдро нарастващите си приходи и инвестират в бъдещето.

"По-голямата част от инвестициите продължава да се дължи на напредналите световни икономики, но източник на днешната динамика са еднозначно бързоразвиващите се и развиващите се страни. При тях се наблюдава стремителен процес на наваксване - особено при азиатските държави."

През последните седем години индустриалните държави са увеличили размера на инвестициите си с почти 70 %.  В същия период плюсът за развиващите се и бързоразвиващите се е 240 на сто. Така делът на по-бедните нации в глобалния инвестиционен бюджет е нараснал от 23 на 38 процента за 7 години.