Първите три месеца от годината отново доказаха, че централно-и източно европейските икономики растат с по-висок процент от западноевропейските. 

Хърватската икономика отбелязва икономически ръст от 4,3% през първото тримесечие на годината. За сравнение ръстът на БВП на страната от януари до март миналата година е 3,7%.

С 6,1% е пораснала икономиката на Полша през трите месеца на годината.     

6,6% е икономическият растеж на Турция през трите месеца на година. Производството, селското стопанство, личните спестявания са основният фактор за растежа, твърдят експертите от Статистическия институт на Турция.

Турското правителство прогнозира ръст на БВП от 5,5% за 2008 година, според министъра на икономиката на Турция заяви, че ръстът на икономиката вероятно ще е около 4,5%.

Развитието на икономиката в Румъния надмина очакванията на анализаторите. За първите три месеца е регистриран ръст от 8,2% срещу 6,6% за трите месеца на 2007 година.

БВП на България за първото тримесечие бележи ръст от 7% спрямо първото тримесечие на 2007 г.

8,2% е ръстът на БВП на Сърбия през първите три месеца на годината.

1,5% е икономическият растеж на Германия от януари до април 2008 година.

Ръстът на БВП във Франция през първото тримесечие се е повишил с 0,6% спрямо първите три месеца на 2007 година, когато е „скочил" с 0,3%.

БВП на „Ботуша" е нараснал с 0,4% за първото тримесечие на 2008 спрямо последните три месеца на 2007 година.