Бялата техника и компютрите са първи, чиито цени реагират на продължаващото вече трети месец поскъпване на американската валута, пише „Народно дело". От юли досега доларът се вдигна с повече от 0,10 лв. и в момента се предлага за 1,32 лв. Ако неговият курс се запази на сегашното равнище, цените на климатиците и компютърните конфигурации ще скочат поне с 5% до края на месеца, заявиха  варненски търговци. Техният внос е почти изцяло от Китай и Източна Азия, които са доларови пазари, твърдят от веригата „Техномаркет".

Оказва се, че дори в периода на продължителното обезценяване на зелените пари цените на климатиците са се вдигали - тази година на два пъти с по 30 - 40 лв., което прави с около 4%. Обяснението е в увеличеното им търсене. Сега към тази чисто пазарна причина се прибавя и повишението на долара.

Подобна е ситуация и при компютрите. Техните компоненти се доставят само от Китай и други страни от Източна Азия. Когато има поевтиняване, търговците гледат то да е доста по- малко от обезценката на щатските пари, а сега при 5% повишение на котировките ще вдигнат с още толкова цените, коментират местни компютърни специалисти. Специално при вноса на IT-конфигурации се очаква скок и заради последните природни бедствия, от които пострадаха големи производители в бранша. Тайфунът Фун Уон унищожи в края на юли няколко от фабриките на Asus в Тайван, който е един от основните доставчици на елементи за компютрите у нас, твърдят експертите. Тяхното мнение е, че нарастването ще е с 5 - 6%.

Въпреки очакваното поскъпване все още оставаме остров на евтинията на домакински електроуреди сред страните от ЕС. Според последното изследване на на статистическата служба Евростат цените на бялата, черната и дигиталната техника у нас са най-ниски в целия Европейски съюз.