Днес изтече 3-годишната забрана за продажба на 65% дял на Вива Венчърс и Новатор в капитала на БТК като част от приватизационния договор за българския телеком.

Това означава, че от днес може да бъде прехвърлен мажоритарния пакет от акции на БТК към новия собственик на телекома - американския инвестиционен фонд AIG Global Investment Group (AIGGIG), който купи нашата компания за сумата от 2.11 млрд. лв.

Финализирането на сделката и покупката на мажоритарния дял ще стане чрез водещия финансов инвеститор в нововъзникващите пазари Ей Ай Джи Кепитал Партнърс (AIG Capital Partners), който е част от състава на AIGGIG.

За окончателното приключване на процедурата ще е нужно и одобрение от страна на регулаторните отговарящите за конкуренцията органи, които все още не са излезнали с официално становище по въпроса.

Припомняме, че след приключване на операциите по придобиването на акциите и в съответствие с българското законодателство, AIGGIG планира да обяви търг за обратно изкупуване на оставащите дялове от БТК, което може да означава отписване на телекома от регистъра на публичните компании.

Съгласно изтичане на срока за продажбата на БТК, предишния собственик Новатор ще трябва да изплати всичките се предвидени задължения към българската държава заложени според приватизационния договор.

Това включва и предвиденото в Claw Back клаузата допълнително заплащане в размер на 150 млн. лв. към българската държава, което инвеститорът следва да извърши към българската държава, ако бъде реализирана продажба на придобития от него дял от компанията през юни 2004 г.

В тази връзка от първичния инвеститор заявиха, че ще бъдат коректен инвеститор в България и след изтичането на 3-годишната забрана за продажба в приватизационния договор, като ще изпълнят това си задължение към българската държава.

Ей Ай Джи Глобъл инвестмънт груп (AIGGIG) е световен лидер в управлението на активи с изключителни въможности в областта на акциите и дяловите участия, облигациите, фиксираните доходи, управлението на хедж-фондове, инвестиционните фондове и в недвижими имоти. Към 31 март 2007 г. Групата управлява активи на стойност повече от 687 милиарда USD, в редиците й работят над 2000 служители в 44 офиса из целия свят.Стойността на управляваните активи включва 579 милиарда USD от дъщерни на Ей Ай Джи активи.

AIGGIG се състои от група международни компании, предоставящи инвестиционни консултации, услуги и продукти за пазарно управление на активи на клиенти по целия свят. Като компания от състава на AIGGIG, Ей Ай Джи Кепитал Партнърс (AIG Capital Partners) е водещ финансов инвеститор в нововъзникващи пазари, за който работят 100 инвестиционни посредника в 19 представителства по света. Всички компании от състава на AIGGIG са дъщерни на Американ Интернешънъл Груп, Инк. (American International Group, Inc.), листвана на Нюйоркската фондова борса.