Партиите се изплашиха от ниската избирателна активност през последните години. Например на първия тур на последните местни избори едва 36% от софиянци са упражнили своя вот.

Никой не си спомня в близките години повече от 50 на сто от българските граждани да са „посещавали тъмната стаичка". Високите цифри отдавна са в архива. Първите избори за местни органи на самоуправление са произведени заедно с изборите за 36-о Народно събрание на 13 октомври 1991 година. Тогава гласуват 83.87 на сто от избирателите.

Днес НДСВ излезе с ново екзотично предложение. Партията предлага гражданите, които гласуват, да ползват облекчения в размер на 10% от данъка върху доходите им. Остава и предложението на партията за въвеждане на задължителното гласуване, но ако то не бъде прието, поне да се въведе данъчно облекчение за подалите вота си.

НДСВ е помислило и за пенсионерите. Ако те пуснат бюлетината, се предвижда да получат 1% надбавка върху пенсиите си, каза Милен Велчев. По думите му ще се мисли за "възможно най-облекчения път без работещите и пенсионерите да подават декларация, за да заявят, че са гласували". Бившият финансов министър допълни, че щяло да се изгради много тясна връзка между избирателните комисии, НАП и НОИ, които били отговорни за процеса на гласуване и за отпускането на парите.

Заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев обясни, че "стимулите" ще бъдат давани всяка година, до провеждането на следващите избори. Той посочи и какво ще струва на бюджета този финансов подтик за пускане на бюлетина. За догодина доходите от постъпления в данъци ще бъдат 2.5 млрд. лв. Ако 100% от избирателите гласуват, това ще струва на хазната 250 млн. лева, посочи Велчев.

Разходите за пенсии за следващата година ще бъдат между 6.3 и 7 млрд. лева. Ако 100% от пенсионерите пуснат бюлетина, държавната хазна щяла да олекне с 70 млн. лева, по изчисления на Велчев.