Данъкът за автомобилите в София се увеличава с 25 процента и отпада приетата преди седмица диференциация по години, съобщи радио Дарик.

Това гласува Столичният общински съвет като поправка в наредбата за местните данъци и такси. Решението ще бъде отменено от съда при обжалване, коментираха съветници и юристи.

Столичният общински съвет гласува преди седмица увеличение с 25 процента на данъка за автомобили плюс допълнителен ръст според годините на превозното средство. Няколко дни по-късно стана ясно, че приетата диференциация е несъобразена със законово установените рамки и това наложи днешната поправка. Направената грешка е на всички политически сили в съвета, каза председателят на местния парламент Андрей Иванов.

Съветници от опозицията бяха категорични, че поправката е нарушение на законите, тъй като в края на февруари е изтекъл срокът за корекции в местните данъци и такси.

В София е нямало приета дотогава нова наредба и въпреки приетото на 26 февруари продължение на общинската сесия от тогава за днес на принципа „спиране на часовника", само едно обжалване в съда е достатъчно да се отмени цялата наредба, което би означавало връщане към нивата от миналата година.