Министърът на финансите на Великобритания Алистър Дарлинг заявява, че търси начини да гарантира спестяванията на хората в банки или строителни групи в размер до 100 хиляди паунда, научаваме от BBC.

Министърът е казал пред Times, че решението е неприятно, но необходимо и ще се осъществи за сметка облагане на банките.

Освен това Дарлинг е обяснил, че обмисля широка серия от финансови реформи - но те били още на ранен стадий.

Централната Bank of England сама призова за повече протекции за спестяванията на клиентите. Сегашната система гарантира 100% от първите 2000 паунда и 90% за следващите 31,000.

Това е допринесло за опашките пред Northern Rock този месец. Както гуверньорът на централната банка Мервин Кинг каза тази седмица, логично е спестителите със суми над 33 хиляди да бързат да изтеглят парите си.

Някои от реформите са се планирали още преди паниката Northern Rock и ще бъдат оповестени следващия месец, когато Камарата на общините се събира отново.

Британският министър се е ориентирал към система от американски тип, където парите по спестовните вологове се гарантират и се изплащат до няколко дни след евентуален колпс на банка. Финансирането на това става от фондове, набирани от данъци върху банки и други финансови институции.

Макар че още не е взето решение за тавана на гарантираните спестявания, Дарлинг го вижда около 100 хиляди паунда.

Алистър Дарлинг е определил като „голямо притеснение" кредитната криза, породена от вторичния ипотечен пазар в САЩ и дала резултат в проблемите на Northern Rock.

Това, коео се случва в Америка и което сега засяга страните по целия свят е голям шок за системата. Ефектите се чувстват тук, в Далечния изток, и трябва да се справяме с това - посочва Дарлинг. Но бъдещето на британския жилищен пазар според него остава оптимистично.

„На мнение съм, че забавянето в цените на недвижимите имоти и гарантирането, че те се базират на реалността, не е нещо лошо".

„В ничий интерес не е цените на жилищата да се вдигат година след година, когато това не е оправдано".

Камбаната заби на аларма във Великобритания, когато централната банка миналата седмица предостави финансова подкрепа на закъсалата нюкасълска Northern Rock. Фирмата бе станала жертва на глобалната кредитна криза на недостига, тръгнала от ипотечната криза в САЩ.

Кризата доведе до паника за изтегляне на спестяванията от клоновете на Northern Rock по цялата страна в страх, че бизнесът може да се срине.

Банката отказа да коментира твърденията на вестник Financial Times, че миналата седмица е теглила заем в размер на 3 млрд. паунда от централната банка на Великобритания.