Висока е подкрепата на служителите в държавната администрация към курсовете за повишаване на квалификацията, съобщиха от МДААР. Те оценяват ползата от обученията и търсят собствено усъвършенстване и професионализация на държавната служба, като повишаването на квалификацията за тях е по-важно от повишаването на заплащането, въпреки че ниските заплати остават основен проблем.

Това показват резултатите от представеното днес изследване на асоциацията "Прозрачност без граници". Оценяващото изследване, проведено в периода 15 - 30 август 2006 г., е първият етап от по-мащабно проучване за прозрачността и почтеността в държавната администрация. Следващата стъпка от изследването - анкети на входа и на изхода на администрациите - ще дадат по-пълна картина за това как потребителите на административни услуги оценяват работата на служителите. В края ще бъде изработена и Система от индикатори за оценка на прозрачността и почтеността в държавната администрация.

"Изследването на асоциацията "Прозрачност без граници" ни дава възможност "да сверим часовниците си". Затова е много важно периодично да тестваме отношението на самите служители към прилаганите от МДААР мерки.

Тази обратна връзка е необходима, за да сме сигурни, че предприемаме правилните стъпки и реформата в администрацията е в правилната посока", каза министър Василев при представянето на резултатите. Той припомни, че в края на миналата година МБМД направи изследване сред служители от администрацията относно мнението на служителите за новосъздаденото Министерство на държавната администрация и административната реформа и набелязаните от МДААР приоритети.

Министър Василев уточни, че не може да се прави директно сравнение между двете изследвания, тъй като са проведени по различна методика. Въпреки това обаче анализът на резултатите показва, че спрямо декември 2005 г. има значителна позитивна промяна във възприятието на администрацията за самата нея - вижда се самокритичност и осъзнаване на необходимостта от реформи, служителите показват желание за развитие и модернизация.

Той обясни, че екипът на МДААР е много приятно изненадан от високата подкрепа към работата на министерството - високо са оценени обученията, добре познати и приети са основните послания на Програмата за прозрачност. На базата на анализа на данните и на направените препоръки МДААР набеляза основните мерки, които министерството ще реализира.

Изследването показва осъзната необходимост от курсовете за квалификация. С най-голяма подкрепа са обученията по чужди езици и информационни технологии, като служителите вече оценяват необходимостта от нов тип отношение към гражданите и бизнеса и изразяват желание за включване в обучения за подобряване на комуникацията с потребителите на административни услуги.

Вижда се готовността на служителите да задълбочат знанията си по специализирани теми, както и желание за включване в курсове за утвърждаване на правна култура. Българската администрация вече приема проевропейски модел на мислене, ученето през целия живот се възприема като необходимо и полезно за личностното и професионалното усъвършенстване.