Енергийните въпроси ще бъдат в центъра на вниманието на Световния икономически форум, който ще се проведе от 24 до 28 януари в Давос, Швейцария,пише The Wall Street Journal.

Участниците във форума ще обсъждат начините за стабилизиране на енергийната сигурност, разширяването на пакета от алтернативни източници на енергия и перспективите за борба с глобалното изменение на климата.

Енергийният бизнес изисква планиране на твърде продължителни промеждутъци от време, които не са нужни никому, освен на авторите на научна фантастика, се казва в статията. Някои от находищата се разработват повече от половин век.

Royal Dutch Shell Plc прокарва свой проект на остров Сахалин, за финала на който ще са нужни повече от 10 години и 20 млрд. долара.

По данни на Международната енергийна агенция от природно добивани горива се е обезпечавало 81% от производството на електроенергия през 2004 г. Проблемът е, че през 2030 г се очаква това ниво да се запази.

Въпреки съкращаването на нишите, в които се потребява петрол, тази суровина ще си остане основният и първостепенен по важност източник на енергия, при това нараства и използването на въглища.

Делът на възобновяемите енергийни източници, като слънчевата и вятърната енергия, ще се удвои и ще съставлява общо 2%.

Очаква се за форума да пристигнат повече от 30 министри на търговията, което ще позволи да се разискват и въпроси, свързани със Световната търговска организация (СТО).

През юли миналата година в Доха, след преговорите между 6-те ключови страни в СТО - САЩ, ЕС, Япония, Бразилия, Индия и Австралия, подписването на глобално търговско споразумение беше провалено.

Документът трябваше да премахне доста от световните търговски ограничения, което по оценка на Световната банка, щеше да увеличи оборота й с около 100 млрд. долара годишно.

Намаляването на тарифите се е обсъждало за няколко различни отрасъла- от селското стопанство до машиностроенето.

Както отбелязва WSJ, резултатите от форума ще покажат ще бъде ли преодолян скоро този проблем или ще се затлачи още няколко години.

"Давос ще има ролята по-скоро на политически сигнал за готовността на държавите за промени - каза един от официалните представители на ЕС, което пък ще има значение за продължаването на преговорите за подписване на споразумението".

В работата на Световния икономически форум в Давос ще участват повече от 2400 души от 90 държави.

Очаква се там да пристигнат ръководителите на 24 държави или правителства и 85 министри.

Около половината участници ще бъдат представители на най-големите световни корпорации- BP, Coca-Cola, Zurich Financial Services, Google.

По време на форума се очаква да се прецени какво е глобалното изменение на икономическите сили и да се предприемат стъпки за балансирането им.

Част от темите са: стабилизиране на страните от emerging markets, засиленото влияние на доставчиците на гориво, повишеното влияние на отделни лица или групи над корпорациите, а също така и по-важната роля на потребителите в сравнение с производителите.

Форумът се дели на 4 тематични части: икономическа, геополитическа, технологии и общество. Насловът на икономическата част е "Новите двигатели".

Въпреки че данните показват ръст на световната икономика като прогноза и за 2007 г, в дългосрочна перспектива сигурност за това няма. Скок в цената на енергоресурсите или крах на финансовите потоци - това са само част от факторите, които могат да изиграят лоша шега за ръста на икономиката.

Опасенията, свързани с американската икономика, вече показаха, че доларът губи доверие в същото време, когато растящото евро тревожи евроекспертите. Това засилва страховете, свързани със световните финансови пазари.

"Продължаващият ръст в параметрите и активите на хедж-фондовете и огромният приток на финансови средства, които те генерират по целия свят, повдигат въпроса за адекватността на системата за регулиране".

По думите на председателя на съвета на директорите на Credit Suisse Валтер Килхолц, "перспективите за ръста на еmerging markets и тяхната бъдеща роля в световната икономика ще са основните фактори, които ще оказват влияние на световната банкова система".