Енергийният министър Драгомир Стойнев „нажежи"обстановката в НС с близо час доклад за състоянието на българската енергетика. Мотивите за вота представляват добра картина на енергетиката такава, каквато я заварихме ние преди една година. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на дебатите по вота на недоверие за сектор „Енергетика".

Това правителство влетя от първия час в проблемите на енергетиката, коментира той. Реагирахме адекватно и навреме, категоричен бе министърът. Стойнев каза още, че е готова енергийната стратегия на страната, като желанието му е с нея да бъдат запознати всички парламентарни групи и да бъде постигнат консенсус по нея.

Тя стъпва на 4 основни стълба - либерализация на енергийния пазар, стабилизиране на ключовите дружества в енергетиката и връщане на баланса, диверсификация на източниците на доставки, спиране на разпродажбата на българската енергетика, обясни Стойнев.

Енергетиката се нуждае от дългосрочни и последователни политики, смята Драгомир Стойнев. Не можех да си затворя очите за консултантски договори за над 4 милиона евро за разделянето на НЕК и ЕСО и ги прекратих, обясни министърът на енергетиката. Той прекратил и договори за източване на енергийната система. Енергийните дружества по времето на ГЕРБ функционирали при тежки пазарни условия.

През 2012 г. пък бил блокиран българският износ, по думите на Стойнев. От 1 януари 2014 година до края на регулаторния период 30 юни се очаква НЕК да отчете печалба от продажба на енергия на регулирания пазар в размер на 74 милиона лева. ТЕЦ Марица Изток 2 увеличава реализираните си приходи, стана ясно от думите на енергийния министър. Увеличени са и продажбите на лигнитни въглища.
Кабинетът спестил и глоби от разделянето на ЕСО и НЕК. Ако това не е станало на време сме щели да плащаме по 8 500 евро на ден.

Председателят на НС Михаил Миков се опита да прекъсне доклада на министъра, който надмина половин час. Сектор Енергетика е част от националната сигурност, отговори Драгомир Стойнев. Когато човек работи, трябва да се отчете, настоя министърът. „Хайде тогава продължете", съгласи се парламентарният шеф. Що се отнася до „Южен поток", министърът бе категоричен, че проектът ще стане по европейското законодателство. Само за няколко месеца Стойнев предоговорил по-изгодни условия за проекта. Лихвата била намалена от 8% на 4,25%.

БЕХ пък ще ползва дивиденти през цялото експлоатиране на проекта. Предишното условие беше България 15 години да не ползва абсолютно нищо, припомни Драгомир Стойнев. ГЕРБ били готови да дадат корпоративни гаранции за осъществяване на „Южен поток". БЕХ няма да дава никакви гаранции, похвали се енергийният министър.

Стана ясно от отчета му, че се работи по газовите връзки. Строителството на връзката с Турция може да започне догодина. С Турция нямахте нищо, обърна се Стойнев към опозицията. Връзката с Гърция при предишното управление била на нивото от 2009-а.
Българската ядрена енергетика се развива и ще се развива заради българските национални и интереси, а не заради чужди интереси, увери Драгомир Стойнев и припомни на опозицията поразиите, които е нанесла заради спирането на проекта. В арбитража в Париж за АЕЦ „Белене" страната ни се опитвала да спаси пораженията, нанесени от ГЕРБ.
ДКЕВР работи по правилата, така той обясни ситуацията с ЕРП-тата. За разлика от вас, ние не пращаме в ЕРП-тата качулки, обърна се Стойнев към герберите. Енергетиката ни не трябва да се приватизира, а трябва да остане национална, категоричен бе министърът на икономиката и енергетиката.

ГЕРБ използваха момента и по време на дебатите за внесения вот срещу енергийната политика на правителството да обвинят управляващите, че са купували гласове на изборите. Енергийният министър Драгомир Стойнев за пореден път бе наречен „пощальон", този път от депутатката от опозицията Десислава Атанасова.

За информацията, която ГЕРБ отдавна си търсят по отношение на състоянието в енергийния сектор, заговори бившият транспортен министър и настоящ народен представител Ивайло Московски. „Дайте документите и тогава ще говори", призова от парламентарната трибуна Московски и обвини управляващите за това, че не информират българската общественост и си крият отчетите.

„Щетите в сектора са огромни. Енергетиката не се справя с решаването на проблемите си", алармира още герберът. В отговор на нападката социалистът Явор Куюмджиев обвини партията на Бойко Борисов в това, че са вкарали абсурдни хора в енергетиката. „Човек, който е завършил мениджмънт, стана министър. Човек, който продаваше банички, стана зам.-министър. По-добре замълчете", призова още депутатът от БСП.

За една година не разбрахте, че не министърът на енергетиката, а ДКЕВР определя цените на тока. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш икономически министър от кабинета „Борисов" Делян Добрев. Той поиска лично обяснение, защото няколко пъти бе назоваван от настоящия си колега Драгомир Стойнев, който в пространно изложение по-рано даде оценка за свършеното от правителството в сектор „Енергетика".

Стойнев заяви, че Делян Добрев е надул цените на добавките в енергетиката и е наложил такса износ от 34 лв., като по този начин е запушил експорта на електроенергия. В момента тази цена е 6 лв. и износът за първите пет месеци е нараснал със 115%, поясни министърът.

Добрев коментира и избора на строител за „Южен поток", както и процеса на договаряне на тръбата, когато е бил министър. По думите на гербера лихвата за заема по проекта не е била никога 8%, като това е била нормата му на възвращаемост. Вие трябва да правите разлика между двата показателя, обърна се Добрев към енергийния министър.
Ексенергийният министър, който получи упрек, че е дал корпоративни гаранции за заема по „Южен поток", заяви, че точно това се е случило сега, защото не проектната компания за „Южен поток" ще вземе заема, а Българският енергиен холдинг (БЕХ) и по този начин ще се запорират активите в българската енергетика.

Магдалена Ташева от „Атака" също взе участие в дебата, като стовари своите критики по-скоро към предишното управление на ГЕРБ, както и на кабинетите от този на Иван Костов насам. Тя очерта, че именно правителството на ОДС е започнало с даването на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн на американците. После двойната коалиция НДСВ-ДПС раздели България на три и даде електроразпределителните дружества на чужди компании.

Тройната коалиция пък е донесла на енергетиката ни Закона за ВЕИ-тата, който е позволил цени на тока от фотоволтаици и вятър от порядъка на 800 лева. В изпълнение на поръчките на „някакви брюкселски бонзи" тогава срокът за изкупуване на енергия от ВЕИ веднъж фиксиран на 12 години е бил увеличен на 25 години.

ГЕРБ с идването си на власт не са спрели този закон, дори точно обратното - поканили са хиляди инвеститори и министърът на ЕРП-тата, както беше наречен първият енергиен министър на ГЕРБ Трайчо Трайков, ходил да реже ленти на „въртоци" фотоволтаици.

Ташева заяви, че е политически абсурд ГЕРБ, които бяха свалени с енергийно въстание, да искат вот на недоверие по тази тема. Тя заподозря във вота на недоверие опит за осуетяване на проекта „Южен поток". Атакистката се аргументира, че в мотивите към вота са копирани от писмото на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, който е изразил безпокойството си относно това дали „Южен поток" отговаря на европейското законодателство.
Депутатката от „Атака" не пропусна да припомни и съдбата на блоковете от 1 до 4 на АЕЦ „Козлодуй", които са щели да дават ток по 1-2 стотинки, защото към момента на спирането им те са били с изплатени инвестиционни разходи.

Какво става с арбитражното дело в Париж?, попита Ташева, визирайки спора между България и Русия за строежа на АЕЦ „Белене". На 25 май то трябваше да приключи. Вярно ли е, че са започнали преговори за извънсъдебно споразумение? Нека веднъж завинаги да престанем да правим енергетика в сянка. Кажете какво става с делото, колко ще платим", обърна се Ташева към настоящите управляващи.

ГЕРБ пожела почивка на пленарното заседание до идването на премиера Пламен Орешарски. Зам.-шефката Мая Манолова увери, че министър-председателят ще се появи в парламента веднага след кацането си в България. Въпреки това социалистката даде 15 минути почивка на дебатите по внесения вот на недоверие.