Група невръстни малчугани храбро наряза пресни зеленчуци за салата пред очите на събралото се множество по време на празника на биологичното земеделие, организиран на 13 септември в София. Всички хлапета са възпитаници на т. нар. Валдорфска детска градина, намираща се в квартал „Драгалевци" в полите на Витоша.

„Опитваме се да доближим децата до природосъобразния начин на живот като не наблягаме през първите 7 години на интелектуалното знание, а по-скоро създаване на навици - трудови и битови, които каляват тяхната воля", каза за „Икономически живот" директорката на градината Мирослава Бахрам.

Общо 16 деца вече година се възпитават в традициите на валдорфската педагогическа школа, която има последователи в над 50 страни в света. Родината на учението е Германия и всички учители в детската градина са били на специализация в такива градини или там, или в Испания, където също има традиции в подобно обучение на деца.

„Почерпихме от извора опита за изграждане на навици и умения за природосъобразен живот и ги прилагаме в български условия", разказва Мирослава Бахрам.

Децата живеят в къща, заобиколена от овощни и зеленчукови градини и сами се грижат за продукцията им. Знаят отсега, че за да са здрави, трябва да се хранят с екологично чисти храни. Учителите в необичайната детска градина вярват, че опитът на валдорфската школа ще намери и други последователи в България. Още повече, че издръжката на един малчуган не е повече от другите частни детски заведения.

Както съобщи Мирослава Бахрам, едномесечната такса обучение е 400 лв., а храната на хлапе струва 70 лева. Но срещу това децата изживяват пълноценно дните си в игри и работа в градината. А това вече е „пропуск" към бъдещата култура и философия на екологичносъобразен живот. „Аз съм здрав, защото обичам биопродукти", каза един от малчуганите в градината без да се притеснява, че прави реклама на която и да е фирма.