Няма правно и икономическо основание да се променят цените на парното и тока, произвеждани от топлофикациите във Варна, Пловдив, Бургас и Перник. Това стана ясно на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която разгледа заявленията за корекция на тарифите от четирите дружества, предаде Дарик радио.

Основният мотив за поисканите по-високи цени от 1 януари догодина беше поскъпването на природния газ и на въглищата от 1 октомври (със съответно 4% и 7%).

Според комисарите обаче скокът на газа и въглищата няма да се отрази върху финансовото състояние на дружествата.

Исканията на дружествата са достъпни на интернет страницата на държавната комисия.

Топлофикацията във Варна настояват от 105 лв./1 мегаватчас, каквато е цената на тока през август тя да стигне до 122 лв. (без ДДС). Те настояват и за повишаване на цената на парното с 2.50 лв./ 1 мегаватчас.

От "Топлофикация-Пловдив" предлагат от януари да поскъпне единствено електроенергията, като от 102 лв. на мегаватчас стане малко над 111 лв. (без ДДС).

Управителите на техните бургаски колеги предлага повишение на цената на тока до 137.68 лв. от началото на следващата година. В момента цената му е 122.92 лв.

За преференциална цена от 111.50 лв./1 мегаватчас настояват от "Топлофикация-Перник" (при моментна цена от 102.75 лв.) Относно цените на парното, дружеството иска повишение от около 1 лев. (от 54.23 лв. на 55.34 лв./1 мегаватчас).

Окончателното решение на комисията за поисканото увеличение се очаква на 17 декември, припомниха от цитираната медия.