"До 2% нов данък върху доходите" е заглавиe от в. "Труд"
Общините ще могат да облагат с данък доходите на жителите си. Ставката ще е от 0 до 2% и ще бъде горница над събираните от държавата 10%. Това предвижда проект на Министерството на финансите за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменя й Законът за данъците върху доходите на физическите лица.
Всяка година до 31 октомври общинските съвети ще определят размера на данъка за следващата година. При липса на решение ще се прилага нулева ставка. Постъпленията от налога ще влизат в общинските бюджети.
Прочети още от в. "Труд"

"Фирми наемат стажанти за директори с 1150 лв. заплата по европрограма" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Фирми наемат стажанти за директори - младежи до 29 години без опит, на завидната заплата от 1150 лв. Всички разходи на работодателите - за възнагражденията, социалните и здравните осигуровки - се поемат от ЕС за шест месеца. Процедурата е "Младежка заетост", финансира се от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и според правилата й заплатата за младите хора трябва да е в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност. Затова и няколко от одобрените от Агенцията по заетостта работни стажантски места са с възнаграждение далеч над средното за страната и за ръководни постове.

Абсурдното е, че стажантите директори трябва да имат задължително наставник, който да ги ръководи през шестте месеца. За поста финансов директор например това може да е самият управител или главният счетоводител, обясниха от Агенцията за заетостта, които ръководят схемата. Изискванията за наставника са той да е на трудов договор и да има поне три години опит по съответната специалност, за която ще помага на младежа.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Как Галеви се "изпариха" с 50 млн. лева, скрити в 10 банки по света", четем на първа страница на в. „24 часа"
Oколо 1700 осъдени престъпници, избягали от българското правосъдие в последните 20 години, се издирват и в момента в България и по света, сочат данни на прокуратурата. Това са убийци, рекетьори, наркобосове, похитители и други опасни бандити, които, вместо да изтърпяват наказанието си, се наслаждават на свободата си.

В много от случите тези подземни тартори харчат натрупани от престъпления милиони и тънат в лукс в най-екзотичните кътчета на земното кълбо, където и да ги заловят, няма да ги екстрадират у нас. Повече от 10 г. тече дебатът защо в България не успяват да бъдат вкарани зад решетките най-знаковите престъпници. От началото на 2015 г. отново серия от бягства повдигнаха въпроса какви нови законови промени ще гарантират справедливо възмездие за всеки, пристъпил закона. За да насочим вниманието към проблема и решаването му, в поредицата "Бегълци от правосъдието" ще ви разкажем за някои от най-прочулите се или останалите в сянка бандити, които успяха да се изплъзнат от наказание, какви пробойни в законите използваха и защо не са в затвора.
Прочети още от в. „24 часа"

"Минималните осигурителни доходи ще скочат рекордно", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Поредно вдигане на цената на труда очаква бизнесът през 2016 г. Вече е сигурно, че за над половината от секторите минималните суми, върху които се осигуряват служителите, ще нараснат средно с 8%, вероятно с толкова ще скочат и при останалите браншове. Догодина ще се вдигне и осигурителната вноска с един пункт, продължава и рязкото увеличение на минималната работна заплата. Всички тези административни движения нагоре могат да спрат съживяването на пазара на труда и да преместят работодатели в сивия сектор.
Средното повишение на минималните осигурителни доходи за 47-те икономически дейности, в които работодатели и синдикати са постигнали споразумения, е 8%. Това е най-високият ръст на минималните прагове от 2009 г. насам, когато имаше рекордно високо увеличение от 26.6%. За останалите 38 сектора, където споразумения не бяха постигнати, тепърва ще се обсъжда възможността административно да се разпростре този среден процент, обявиха от социалното министерство. Част от причината за високия скок е, че сметките за увеличението на осигурителните прагове при нискоквалифицираните работници са направени на база предвижданото ново увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2016 г. до 420 лв. спрямо 360 лв. в началото на 2015 г.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Борисов: Да помогнем на бежанците", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Министри от кабинета "Борисов 2" превзеха със селфита от "Арена Армеец" социалните мрежи. Премиерът Бойко Борисов пък честити рождения ден на правосъдния министър Христо Иванов. Както и на Корман Исмаилов от РБ. "Да са живи и здрави им пожелавам, обърна се задочно към рождениците премиерът. И ги поздрави с аплодисментите от множеството. Евродепутатите от ГЕРБ пък получиха десетки sms-и с пожелания за успех от колегите си от ЕНП.
Не се поддавайте на псевдонационализъм, силата на една партия е да може да прощава, каза Генерала.
Борисов към кметовете: Бъдете толерантни!
В ГЕРБ винаги сме готови за избори, но няма да ги предизвикам, отсече премиерът
"Водете толерантна кампания". Този призив отправи Бойко Борисов към близо 300 кметове на ГЕРБ. От трибуната на 15-хилядната "Арена Армеец" той продължи: "Да не се нападате, а повече показвайте какви идеи имате, нека водим битка на политики - това говори много". Премиерът припомни, че по време на изборите в парламента предстои и внасянето на бюджета за 2016 г. "Доста реформи трябва да завърша. Парламентът трябва да успее да си приеме законите, бюджета и да продължи напред", каза Борисов.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Амстердам се мести на "Графа"" четем на първа страница във в. "Монитор"
Столичната улица „Граф Игнатиев" ще се превърне в пешеходна зона по подобие на централната алея на Амстердам. През следващото лято ще започнем обновяването й, съобщи преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова.
Идеята на архитектите от А.Д.А. е „Графа" да стане втората „Витошка", но с трамвай. Пазарът за зарзават в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици" пък ще се премести на отсрещния тротоар. Нещо повече - архитектите предлагат плодове и зеленчуци да се продават само в петък. Грозните маси ще се сменят с елегантни стъклени конструкции, които ще се прибират. Вечер те ще се превръщат в кафе тераси с масички и столове, а мястото ще може да се използва и за културни събития.
Подобна ще е и съдбата на пл. „Славейков", където пазарът за книги ще работи от петък до неделя.
Там ще се монтират кокетни стъклени павилиони, които също ще могат да се местят.
В останалите дни пространството ще се използва за отдих. Емблематичната пейка на Пенчо и Петко Славейкови ще се запази на сегашното си място, а фонтанът отново ще къпе площада.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Първи спад при износа към ЕС за тази година", пише в. "Капитал Daily"
Общата стойност на българския износ се е увеличила само с 2% през юли до 4.1 млрд. лв., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е най-слабият годишен ръст, регистриран през 2015 г., и се дължи изцяло на свиването на продажбите към държавите от Европейския съюз. На годишна база спадът там е 0.7%, което пък е първият негативен резултат за последните осем месеца. За свиването през седмия месец на годината обяснение можем да търсим в Гърция, където точно през този период икономическата и финансовата ситуация бе най-тежка и дори се стигна до банкова ваканция.
Сътресенията при южната ни съседка се отразиха на стойността на европейската валута, която отново поевтиня спрямо долара. През юли средният курс падна под 1.1 долара за евро. Това намалява покупателната способност на европейските ни партньори, които трябва да заделят все повече ресурс при търговията с трети страни. Валутният курс може да обясни и значителния ръст към трети страни - над 7%, тъй като там търговията ни е в долари.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Общините ще могат да облагат допълнително гражданите", пише в. "Сега"
Всяка община да може да облага допълнително хората, които са с адресна регистрация на нейна територия. Това предлага Министерството на финансите, което пусна за обществено обсъждане промени в няколко данъчни закона. Ставката ще се определя с решение на общинския съвет всяка година и ще е между 0 и 2%. Ако предложението бъде одобрено, всяка община ще може да облага хората, които са с адресна регистрация на нейна територия. Ставката ще се определя с решение на общинския съвет всяка година и ще е между 0 и 2%. За да не се натоварват допълнително общинските администрации, налогът ще се събира от НАП и ще постъпва в техните бюджети, се обяснява в мотивите към законопроекта. Според тях това е реална стъпка към децентрализация и ще насърчи общините да провеждат по-ефективна политика и да защитават интересите на гражданите.
Прочети още от в. "Сега"

"България трябва да усвои 1,665 млрд. евро или ги губи" пише в. „Труд"
По-малко от четири месеца преди края на стария програмен период на еврофондовете у нас, България има да усвоява 1,665 млрд. евро или ще ги загуби. Това става ясно от изпълнението на Оперативните програми за програмен период 2007-2013 г., който приключва в края на 2015 г, предаде БГНЕС.
Нивото на усвояемост към 31 август 2015 г. е 85,10%, а не както преди две седмици бе обявено 93 на 100. При това става въпрос за реално изплатени суми, т.е. част от средствата още не са възстановени от ЕК.
Според справката на Управляващите органи на европрограмите Брюксел за момента е признал за усвоени от България 79,44%. Страната ни е на 24-то място от 28 страни-членки на Европейския съюз по темп на усвояване на еврофондовете от стария програмен период, показват данните на Генерална дирекция "Регионална политика".
Прочети още от в. „Труд"

"Обновяват още 3 стари виадукта по аутобаните", четем във в. "Монитор"
От пролетта трябва да започнат ремонти на поне още 3 виадукта в старата част на автомагистрала „Тракия" и един на „Хемус", научи „Монитор". Според шефа на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров по аутобана към Бургас трябва да се ремонтират поне още 2 виадукта близо Елин Пелин, които не са в добро състояние. Той смята, че това ще може да стане, ако се отпуснат пари от бюджета.
„По „Тракия" и за догодина ще останат да се ремонтират още доста отсечки от старата част на аутобана", каза още Лазаров. „От тунела при Траянови врата до 61-и км настилката трябва да се обновява, защото е стара", добави той. По думите му по същата причина да се полага нов асфалт и в участъка след Пловдив.
Пътният шеф припомни, че догодина ще бъде ремонтирано дясното платно в посока Варна на виадукта „Елешница" на автомагистрала „Хемус" „На съоръжението вече е направено обследване, но още не е изготвен още проект за самия бъдещ ремонт", уточни той и увери, няма да има проблеми мостът да издържи и тази зима.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Йорданка Фандъкова: Обновяване на кварталите е акцентът за следващите 4 г.", пише в. „24 часа"
Промяната на града трябва да стигне и до домовете на хората. Затова на 25 октомври ще поискам отново доверието на софиянци
- Г-жо Фандъкова, защо ще поискате за трети път доверието на софиянци на изборите на 25 октомври?
- Благодарение на доверието на софиянци започнахме реалната промяна на града със сериозна работа и с реализирането на големите инфраструктурни проекти. В столицата вече има видима промяна. Натрупах много опит, изградихме капацитет за изработване и защита на сериозни проекти. Промяната в града трябва да продължи. Има неща, които стават по-бавно, отколкото на гражданите и на мен ни се иска. Затова е важно да не се отказваме и да не спираме темпото. Градът трябва да продължи да се развива. Създадохме програми за всяка сфера - инфраструктура, градски транспорт, екология, образование, културно-историческо наследство, в развитие на потенциала на хората и социалната сфера. Имаме силите, знанията и визията да продължим развитието на София.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Бизнесът сезира Брюксел за тока", пише в. "Стандарт"
Работодателите поканиха синдикатите на новия митинг
Искат да спре задължителното изкупуване на ток по преференциални цени
Жалба до Европейската комисия прати заради тока бизнесът у нас. Четирите работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, сезират Брюксел, че е нарушено правото на Общността относно държавните помощи. Става дума за изкупуването на електрическата енергия от Националната електрическа компания от двете американски топлоцентрали - "AES Гълъбово" и "Контур Глобал"- Марица-изток 3". Държавата изкупува тока на фиксирани цени, които са по-високи от пазарните заради договор от 2001 г.
Подобни констатации бяха вече установени и от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в нейно решение от 3 юли 2013 г., както и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (сега КЕВР), която също сезира за държавна помощ Европейската комисия.
Прочети още от в. "Стандарт"