България ще се справи с изпълнението на критериите за включване в Шенген до 2011 година. Това подчерта министърът на вътрешните работи Михаил Миков по време на Залцбургския форум, цитиран от News.bg.

Разширяването на Шенгенското пространство и подготовката за присъединяване на България и Румъния бяха една от темите на конференцията.

В изказването си пред форума Миков запозна колегите си с Националния Шенгенски план на България, информираха от пресцентъра на МВР.

В момента работим по изготвянето на отговорите на Въпросника за оценка по Шенген, който френското председателство ни връчи официално на 17 септември и ще представим попълнения Въпросник през ноември, каза министър Миков.

Сред постигнатото от България до момента министър Михаил Миков подчерта осигуряването на ефективна защита на външната граница на ЕС.

Работи се за подготовката и реализирането на съвременните форми на информационен обмен на международно ниво, използването на офицери за връзка, изграждането на съвместни контактни служби на ГКПП, практическото приложение на трансграничното наблюдение и преследване, провеждането на масирани проверки на външните граници на България, респективно - на ЕС.