МОСВ има амбицията до края на годината да има ефективно разделно сметосъбиране, на този етап изразявам недоволство от досегашната работа по изграждането и функционирането на системата, каза министър Чакъров на посещение в Плевен.

Министърът подчерта обаче необходимостта от по-активна работа по изграждане на системата за разделно събиране на отпадъци.

Общините трябва да бъдат по-инициативни за подготовка на проекти, с които да кандидатстват за финансиране както от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/, така и по Оперативната програма „Околна среда", заяви още министърът на околната среда.

Той представи в областната управа пред представители на местната власт основните приоритети на Оперативната програма „Околна среда" и някои проекти, касаещи областта, които ще се реализират със средства от ПУДООС.

Министър Чакъров увери, че до изчерпване на капацитета на сега действащото депо ще има реално строителството на новото регионално депо, чието проектиране ще се направи със средства от ИСПА. За него се предвижда инвестиция от 10 400 000 евро по оперативната програма. Депото ще има клетки за депониране на битови и производствени неопасни отпадъци, контейнерни станции и съоръжения за сепариране. МОСВ има готовност за реализацията на този проект.

До 2009 година ще бъдат закрити всички депа, които не отговарят на изискванията, каза още Джевдет Чакъров. В отговор на журналистически въпрос за нерегламентираните сметища той припомни, че за решаването на този проблем ангажименти имат и общините и трябва да осъществяват ефективен контрол.