До месец правителството ще обяви решението си за концесиониране на летището в Русе. Това съобщи във Варна министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на конференция.

В България има много добри летища, които не се използват, каза министър Мутафчиев.

В момента за международни са обявени шест - в София, Варна, Бургас, Пловдив (резервно на столичното), Горна Оряховица и Русе.

Русенското летище е с международен статут от края на миналата година. Още преди да бъде обявено решението за концесионирането му, има три компании, които са проявили интерес към него, заяви Петър Мутафчиев.

Една от тях е "РИЧ холдинг" ("Русе интернешънъл карго хъп"), съобщи наскоро местният ежедневник "Бряг".

До края на годината се очаква Летище Русе да посрещне първите самолети. Аеропортът в дунавския град има възможност за отделяне на товарната от пътническата дейност.

Сред предимствата му са и наличието на успоредна пътека за рулиране, чрез която може да се повиши честотата на излитане и кацане, пише в."Дневник".

Процедурата по прехвърлянето на собствеността на летището от МО на МТ се проточи повече от 2 години. Първоначално от Министерството на транспорта обявиха, че концесията на летището ще е готова до края на 2006 г.