Всичко по газовия договор с Русия вече е изяснено с изключение на едно бяло поле, върху което трябва да бъде написана цената, на която ще купуваме синьо гориво от Русия.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след заседание на пакта за индустриална стабилност, в който участие, освен икономическото министерство, взимат и представители на браншови и работодателски организации.
Добрев посочи, че преговорите с Русия ще продължат до четвъртък, когато се очаква да бъде сложен подпис върху новия газов договор, както и по „Южен поток":

„Сигурно ви изглеждаме малко изтощени и причината е именно тази, че водим все още преговори с Русия".

Делян Добрев заяви, че от 1 януари, от когато трябва да бъдат в сила новите газови договори, цената на природния газ най-малкото ще остане такава каквато е в момента, т.е. намалена с 11%, каквато договорка беше постигната по-рано тази година за действащите в момента договори.

На въпрос на money.bg относно това дали ще отпаднат посредниците между „Булгаргаз" и „Газпром" в търговията със синьо гориво, Добрев заяви, че този въпрос е почти на 100% изчистен и че най-вероятно те ще отпаднат.
На пресконференцията участие взеха и представители на бизнеса, които коментираха темите за газопровода „Южен поток" и за новите цени на газа.

Константин Стаменов, който е председател на Управителния съвет на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори, заяви, че България в момента купува един от най-скъпия природен газ, което намалява конкурентоспособността на българските фирми, които изнасят своята продукция. Това е така, тъй като природният газ е основен компонент при тяхното производство.

Кирил Домусчиев, който е член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България заяви, че работодателската организация изцяло подкрепя проекта „Южен поток". По думите му това ще осигури много работни места и много приходи за българския бизнес и държава. Само от ДДС в България ще постъпват близо 600 млн. лева. Той призова спекулациите относно този проект да спрат и той да премине към изпълнение.

Делян Добрев отговори на и Меглена Кунева, която по-рано съобщи, че е възможно повтаряне на газовата криза от 2008 година. Добрев отбеляза, че газовата криза е възникнала не през 2008 година, а през 2009 и че тези, които са били в България по това време много добре знаят това.

Добрев увери, че няма никаква опасност България да остане без природен газ през зимата. По думите му дори в находищата в Чирен има 380 млн. кубически метра природен газ, което би осигурило подаване на синьо гориво за близо 3 месеца, макар и при намален обем.

Добрев коментира и въпроса дали по „Южен поток" ще може да се транзитира и продава природен газ, който не е руски. От думите му стана ясно, че на този етап няма такава възможност и че проектът може да кандидатства за изключение от европейските правила, които разпореждат определена част от капацитета на всеки тръбопровод да може да се използва за транзит на гориво от различни източници.

Единствено, ако ЕК и държавите, които са част от сухопътната територия на трасето изразят своето единодушно желание, е възможно в тръбата да тече гориво, различно от руското.