Доларът направи силно покачване спрямо еврото още в първите минути на тазседмичната търговия, след като в събота представителите на Г7 изразиха опасенията си от прекалено резките валутни изменения, които навреждат на световната икономика.

Страните от Г7 променят риториката си относно валутните пазари за пръв път от четири години насам, което даде силен сигнал за доларови покупки на спекулантите днес. В същото време йената се покачи спрямо еврото и покри загубите си спрямо долара, тъй като слабото представяне на японската фондова борса ограничи желанието на „carry-trade" търговците да купуват високорискови активи.

„В краткосрочен план комюникето на Г7 ще продължи да определя посоката на пазара", коментира валутен анализатор от RBC Capital Markets. „Не смятам, че седемте индустриално развити страни са готови да направят обща интервенция в подкрепа на долара, но определено дадоха сигнал, че ще следят отблизо валутните движения. Смятам, че това ще се отрази благотворно на долара през настоящата седмица", продължава той.

Доларът поскъпна до $1.5672 за евро тази сутрин от $1.5830 цената на затваряне в петък. В момента „зелените пари" се разменят по курс от $1.5750 за евро и при Y100.90. Ако не излязат някакви по-шокиращи новини от САЩ тази седмица, анализаторите очакват ръст на долара до ниво от $1.55, където лежи силната подкрепа от последното негово рали.

Тази нощ азиатските капиталови пазари последваха слабото петъчно представяне на Wall Street като регистрираха сериозни понижения. Японският индекс Nikkei 225 се срина с 3.05% до 12 917.51 пункта, а хонконгския Hang Seng отстъпи с 3.30% от стойността си достигайки нивото 23 854.66 пункта. Причина за слабото пазарно представяне също бе комюникето от срещата на Г7, в което страните членки са се обединили около становището, че кредитната криза не е приключила и се очакват нови трусове на капиталовите пазари.

Тази сутрин цената на петрола прави опит за поевтиняване, като в момента се котира на ниво от $109.85 за барел, следван от златото, което се понижава с половин процент до $920.90 за трой-унция.

В началото на европейската борсова търговия всички индекси са оцветени в червено, което е знак, че слабостта на пазара ще бъде наблюдавана и на Стария континент, както може би и на Wall Street следобед. По-важни икономически данни днес ще са за индустриалното производство в Еврозоната от 11:00 часа и продажбите на дребно в САЩ от 15:30. Родната ни фондова борса също не остана встрани от „международното положение" и отвори със сериозен спад на основните индекси при сравнително малък обем.