Доларът приключи петъчната сесия с минимален ръст, след новината за по-голяма от очакваното финансова инжекция от ФЕД, която може да ограничи политиката по агресивно смъкване на лихвеното ниво. В петък излязоха и изключително слабите данни за новите работни места в САЩ, които показаха спад от 63 000 броя през февруари.

Разразилото се прибиране на печалби и закриване на прекалено дълги еврови позиции преди уикенда, помогна на долара да покачи с един цент от достигнатото вечно дъно. През последната седмица наблюдавахме силното рали на европейската валута, която беше подкрепена от отказа на Трише да увеличи лихвеното ниво в Еврозоната и спекулациите около по-агресивно смъкване на ставката в САЩ.

Федералният резерв обяви, че ще проведе станалите традиционни аукциони за разпределяне на кредити към търговските банки. Новината беше, че този месец те ще са на обща стойност $100 млрд., а не както се очакваше по-рано за $60 млрд. Парите се раздават под формата на краткосрочни заеми, с цел осигуряване на по-висока ликвидност и стабилизиране на финансовия сектор.  

„Капиталовите инжекции са изключително важни в момент като този", коментира канадски анализатор пред Ройтерс. „Хората възприеха новината за по-големите аукциони като опит на ФЕД да стабилизира финансовата система, без повече агресивни лихвени понижения", продължава той.

Това за момента като че ли дава резултат, тъй като фючърсите на федералната фондова лихва вече оценяват на 96% вероятността за ново смъкване на лихвената ставка с 0.75 процентни пункта през следващата седмица. Ден по-рано, очакванията бяха на 130%.

Веднага след съобщаването на новината за загубата на 63 000 работни места в САЩ през февруари, доларът падна рязко до $1.5459 за евро. Липсата на по-силна инерция и наближаващия уикенд, накара спекулантите да започнат да разпродават еврото и така допринесоха за неговото понижение с 0.3% на дневна база и валутен курс от $1.5345.

Следващата седмица се очакват важните данни от САЩ за продажбите на дребно (в четвъртък) и за февруарския CPI (в петък), както и търговския баланс за януари във вторник. Едни малко по-добри данни за продажбите на дребно може да дадат евентуален повод за по-сериозна низходяща корекция на еврото.

В Еврозоната акцентът ще бъде поставен върху мартенския ZEW бизнес индекса на Германия, крайните данни за инфлацията през февруари и за индустриалното производство през януари в Еврозоната.