Доларът продължи ралито си спрямо повечето основни валути на вчерашната търговска сесия, след като изказването на президентът на ФЕД-Сан Франциско Джанет Йелън, породи съмнения за предстоящо ново покачване на лихвата.

Еврото пропадна с 0.6% към долара до ниво $1.2725, като преди изказването на Йелън, европейската валута беше успяла да върна до $1.2745. Американската валута покачи и спрямо швейцарския франк с 0.6% до 1.2424 франка.

В речта си пред официални лица в град Бойс щата Айдахо, Данет Йелън заяви, че имайки в предвид високото ниво на инфлацията, не трябва да се изключват бъдещи рестриктивни действия на монетарната комисия по отношение на лихвеното ниво. Федералният резерв покачи лихвата 17 поредни пъти до 5.25% от средата на 2004 г. до миналия месец, когато направи пауза.

Анализатори веднага коментираха изказването на президентът на ФЕД-Сан Франциско, като ясно предупреждение, че монетарната комисия е готова да извърши ново вдигане на лихвата, ако е подкрепена от макроикономически данни.

В Азия, американската валута успя да върне част от загубите, но все пак остана с 0.3% надолу до 116.35. Японската валута покачи спрямо долара и еврото като дори достигна 4-седмичен връх към европейската валута. Това стана в резултат на изказването на официално лице от немското финансово министерство, който сподели, че на срещата на Г7 ще се разисква въпроса с поевтиняващата йена.

В петък е заседанието на монетарната комисия на Японската банка, като всеобщо очаквано е тя да не покачи лихвеното ниво от текущата стойност на 0.25%. Интерес ще представляват коментарите на банкерите по време на пресконференцията веднага след официалната част.