Доларът се покачи на тримесечен връх спрямо йената след изказването на шефа на Федералния резерв Бен Бернанке, че рисковете за икономиката на САЩ са намалели, което насърчи трейдърите да повишат очакванията си за по-високи лихви, пише Bloomberg.

Американската валута поскъпва втори ден спрямо евро, след като Бернанке каза, че централната банка силно ще се противопостави при всяка „поява на загуба на публично доверие в стабилността на цените", а финансовият министър Хенри Полсън заяви, че „никога" не би изключил валутна интервенция в подкрепа на долара.

Тези коментари изразяват притеснението на САЩ за силата на долара спрямо предупреждението от миналата седмица на Жан-Клод Трише, че ЕЦБ е готова да се намеси за поддържане на ценовата стабилност в Еврозоната и да повиши основния лихвен процент с 0.25 пункта или 4.25%.

Битката с инфлацията в Европа остава топ - приоритет на Европейската централна банка, дори да противоречи на опитите на САЩ да предпазят долара от по-нататъшно смъкване, казал е Лукас Пападемос, водещ служител в банката, наскоро чествала 10тата си годишнина.

ЕЦБ комуникира постоянно с Фед и не възнамерява да създава трансатлантически напрежения. Тя, както и другите глобални централни банки, осъзнава притесненията за глобалната инфлация - и няма да е изненада, ако вдигне основния си лихвен процент до 4.25%.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише счита, че контролирането на инфлацията е от жизнено значение за икономическия ръст и създаването на работни места в евро зоната.

„Средносрочната ценова стабилност е есенциална, не само защото предпазва дохода на всички наши граждани, особено най-уязвимите и най-бедните, но също и защото тя е условие за създаването на работни места".

 Трише миналата седмица даде сигнал, че ЕЦБ може да повиши лихвите следващия месец, за да влезе в инфлационните очаквания след покачването цените на петрола и разходите за храни, довели до най-голяма инфлация от 16 години - 3.6%, пише Financial Times.

 „Глобализацията изисква внимание от централните банки заради ефекта й върху сравнителните цени на продуктите и услугите, особено цената на петрола, стоките, храните".

Последният „доклад за финансова стабилност" в еврозоната, издаден снощи, показва, че рисковете са се покачили през последните шест месеца. Още повече, финансовата стабилност била „в най-голяма степен несигурна", много зависеща от жилищния пазар в САЩ.

От другата страна, главен валутен стратег в Commonwealth Bank of Australia в Сидни заявява: „Коментарите на Бернанке подкрепят виждането ни, че доларът си разчиства път за по-продължително нарастване".

Доларът покачи до 106.84 йени, най-високо от 27 февруари, от 106.31 йени късно снощи в Ню Йорк, пише „Блумбърг". Спрямо евро, доларът се покачи до $1.5576 от $1.5646. Японската валута се търгува 166.34 за евро от 166.32.