Американският магнат Доналд Тръмп разкритикува американското правителство в понеделник за това, че са оставили Китай да поемат световното търговско надмощие. Това според него е довело до загубата на хиляди американски работни места и сериозни загуби за средната класа.

Тръмп направи представяне на новата си книга „Защо ние искаме, вие да сте богати", която е писано съвместно с инвеститорът в недвижими имоти познат и у нас Робърт Кийосаки. Според двамата автори, в САЩ хората все повече започват да се делят само на две класи богати и бедни.

Американската средна класа се топи с всеки изминал ден, след като страната губи позициите си в производството на стоки, за сметка на огромния китайски износ.

„Ако желаете да откриете бизнес в Китай, това е на практика невъзможно", заяви Тръмп. „Ако обаче китайците дойдат в САЩ да се занимават с нещо, няма да има никакъв проблем", продължи той.

Американският търговски дефицит общо с целия свят продължава да се увеличава. Само за периода януари-юли тази година, той е нараснал до $453 млрд., в сравнение с $398 млрд. за същия период година по-рано. Повечето от дефицита е заради несравнимо по-евтиния внос от Китай.

„Китай прави огромна пачка на гърба на американската средна класа", продължи да критикува Тръмп. „Ако страната имаше истински политици, те нямаше да позволят това да продължи и ден повече".

Попитан за мнението му за пазарът на недвижими имоти в САЩ Тръмп заяви, че въпреки последните трудности, през които минава, пазарът се задържа във високите нива. Той сподели, че преди известно време е обявил къщата си в Palm Beach, Florida за продажба на цена от $125 млн.