Американските акции се понижиха в петък, като прекратиха тридневния „възход" на Dow Jones към нови върхове. В основата на тази последна слаба сесия за седмицата бяха, неочаквано ниските данни за новите работни места в САЩ през септември, които отново поставиха въпроса за икономическото забавяне на страната и сериозните нива на инфлация.

Акциите на General Motors Corp. се сринаха в следствие на слуха, че е възможно ключов инвеститор да започне да разпродава акциите на компанията всеки момент.

За седмицата, индустриалният индекс Dow Jones се покачи с 1.5%, а широкият S&P е само с 1% нагоре. Технологичният NASDAQ е първенеца за втора поредна седмица с покачване от 1.8%. В четвъртък, Dow приключи борсовата сесия с рекорд на 11,866.69, като отбеляза и дневен връх на 11,870.06.

Dow Jones направи тридневно шеметно рали, като проби предишния си рекорд поставен на 14 януари 2000 г. или два месеца преди да се „спука" технологичния балон от онзи период. В момента Dow e с 10.6% по-висок от началото на годината, докато S&P е с 8.1% нагоре. Технологичният NASDAQ успя да натрупа 4.3% през изминалата година.

Акциите на гиганта в автомобилостроенето GM се сринаха с 6.3%, което се отрази като най-големия „камък" за индекса Dow Jones. Това се случи след като от инвестиционната фирма Tracinda Corp. заявиха, че няма да придобиват повече акции от компанията, а представителят на фирмата ще излезе от борда на GM. Акциите на компанията завършиха с $2.08 надолу до ниво $31.05.

Индустриалният индекс Dow Jones се понижи с 16.48 пункта или -0.14% до ниво 11,850.21. Широкият индекс Standard & Poor's 500 се понижи с 3.64 пункта или -0.27% до ниво 1,349.58. Технологичният индекс NASDAQ Composite изгуби 6.35 пункта или -0.28% до ниво 2,299.99.

Инвеститорите останаха силно разтревожени от слабите данни за новите работни места в САЩ, което поднови спекулациите за по-бързо от очакваното понижение на икономическия ръст на страната. Междувременно сериозната възходяща ревизия на новите работни места за предходните месеци, накара пазарните участници да вярват, че е малко вероятно ФЕД да понижи лихвата си до края на годината. 

По-слабото икономическо развитие заедно с голямо ниво на инфлационен натиск е еднакво негативно, както за потребителите така и за корпоративните печалби, които са основния двигател на пазара.

По-рано през седмицата, доклад на водещи американски финансови институции показа, че 45.6% от управителите на фирми прогнозират спад на икономиката през следващите шест месеца, докато 41.2% от интервюираните прогнозират, икономическото състояние да се подобри.