Рязко отклонение в качеството на бензина и дизела отчетоха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Когато преди няколко месеца е заел поста председател на агенцията, инж. Стефан Цанков е получавал доклади за перфектно качество на течните горива. Отклоненията от взетите проби тогава не са надвишавали 8% от всички проверки, предаде репортер на News.bg

Новото ръководство обаче е установило драстичното отклонение от 43% в качеството на проверените горива. Над 5 пъти са се повишили пробите с отклонение в качеството през последните няколко месеца.

До тези резултати агенцията е стигнала след промяна на структурата на дирекцията. Към момента проверките се извършват само от инспектори, които не са от съответната област. За допълнителна сигурност информация за проверките инспекторите получават не повече от 1 час преди осъществяването й. От 2 месеца Агенцията по метрологичен контрол, в партньорство с НАП и Агенция "Митници" осъществява масирани проверки.

Много от бензиностанциите се оплакват, че получават проблемно гориво, поради което агенцията е започнала инспекции и на самите петролни бази.
В четири от десетте големи бази са открити отклонения в качеството на горивата. Санкция до 500 000 лв. грози всяка от тях.

Директорът на Главна дирекция "Контрол на качеството на течните горива" Васил Ненчев разясни най-често констатираните нарушения.
При дизела най-често проверките се натъкват на т.нар показател "пламна температура", който се полчуава при смесване с бензин. Причината е, че някои бензиностанции получават доставки от едни и същи цистерни, превозващи и двата вида горива.

Последствията от това нарушение за шофьорите са свързани с разваляне на цялата система на катализатори и ауспуси. Нарушенията са свързани и с липса на биокомпонент в дизеловото гориво.

За сравнение, между 5 и 8 % са отклоненията в качеството на горивата в европейски мащаб. Председателят на агенцията се надява до края на следващата година да бъдат достигнати нормалните европейски нива на отклонение на горивата.

Справка на ръководството сочи, че в Агенцията по метрологичен и технически надзор бензиностанциите са с 549 по-малко от преброените бензиностанции в базата на НАП. Около 2900- 3000 са бензиностанциите, регистрирани при НАП. Това означава, че тези 549 бензиностанции не са проверявани през последните 10 години от инспекторите на контролния орган.

Оказва се, че някои бензиностанции са проверявани по 3 пъти годишно, докато тези, чиито собственици "не са случайни" са пощадени. В момента ДАМТН продължава да работи по проверката, като във фокуса й са именно обектите, които никога не са посещавани от инспекторите.

Агенцията се оплака и от вътрешни проблеми, които са налице и към момента. "В малкото случаи, когато информираме инспектори по места, засичаме изтичане на информация и предупреждаване на обектите, че им предстои проверка", коментира инж. Цанков. Изненадващо, по думите му е, че при проверката на следващия ден се оказва, че там няма никакви горива.

За да се пребори с този проблем ръководството е въвело силна централизация, при която само двама души имат повече информация преди проверките - ръководителят на проверките и директорът на дирекция "Контрол и качество на течните горива".

Инж. Цанков обясни, че засичат умишлени грешки при проверките в документацията, които автоматично падат в съда. "Имаме проблеми с някои административни съдилища", посочи председателят на агенцията. Инж. Цанков иска среща с ръководителя на Административен съд-Габрово, тъй като всички актове, които са издали падат в съда. Той е категоричен, че не може по един и същи начин съставени актове да издържат в други съдилища, а там да падат.

В момента се води вътрешно разследване по 3 случая, при които са допуснати умишлени - фрапантни според него, грешки. Санкциите за нарушенията са около 100 000 лв.

Проблем с ведомствените бензиностанции констатира още инж. Цанков. В над 60% от случаите горивата там са с отклонения. Въпреки това, хората често се примамват поради по-ниската цена. Към момента в закона липсва дефиниция за ведомствена бензиностанция.

Нарушения в качеството са отчетени и при бензина, и при нафтата. При дизела обаче потреблението е по-високо, така че повечето проверки са били съсредоточени върху бензиностанции, разпространяващи само нафта. Именно..

Нарушения в качеството са отчетени и при бензина, и при нафтата. При дизела обаче потреблението е по-високо, така че повечето проверки са били съсредоточени върху бензиностанции, разпространяващи само нафта. Именно там са открити и повечето нарушения.

Съставянето на актове за нарушителите обаче не става в момента на установеното нарушение. Поради арбитражна процедура, се налага да минат около 3 месеца, докато бъде съставен документа за нарушителите.
Агенцията вече е подала сигнал за това, което е установила, че представлява престъпление. Въпреки това, инж. Цанков обясни, че след окончателното приключване на проверката ще предадат пълен доклад на прокуратурата, за да може държавното обвинение да стъпи на нещо и да бъде ефективна.

Средната заплата в агенцията е 780 лв. бруто. Според директора, ако възнагражденията на инспекторите се повишат, това би било едно от решенията на проблема.