Най-големият енергиен концерн на Германия E.on най-накрая се отказа от надпреварата за мажоритарния пакет акции на испанския енергиен доставчик. На ход са конкурентите от Enel и Acciona - съобщават германските медии.

Всъщност E.on постигна споразумение с двете компании за разделяне на Endesa. Сега концернът от Дюселдорф вече не говори за поглъщане. Италианският енергиен доставчик Enel и испанският смесен концерн Acciona са се задължили в рамките на навлизането си предприятието да включат и E.on.

„Стъпването на Acciona и Enel в Endesa направи непостижима първоначалната ни цел - да постигнем мнозинство в Endesa" - обявил е Вулф Бернотат, шефът на E.on. „Придобиването само на миноритарен пакет в Endesa би имало като последствие ответна блокада на другите собственици на дялове и безкрайни съдебни дела. Съглашението ни с Enel и Acciona сега бързо доведе до яснота за всички участници".

Трите конкуриращи се за поглъщането компании дори са подписали споразумение. Enel и Acciona са се задължили - по сведение на E.on - при постигането на контрол над Endesa да гарантират на немския концерн участие със „значителен пакет активи в Испания, Италия и Франция, както и други дейности в Полша и Турция". По информация от Дюселдорф този пакет може да възлезе общо на €10 млрд.

В Испания E.on ще придобие от Enel производителя на електричество Viesgo, който е с капацитет 2400 мегавата и до 2010 година този капацитет трябва да се повиши с близо 50%. Освен това E.on ще получи и други енергийни мощности на Endesa в Испания и ще стане четвъртата енергийна компания в страната.

В Италия E.on по собствени данни ще получи Endesa Italia с близо 5000 мегавата. Във Франция E.on ще държи капацитети от близо 2500 мегавата, придобивайки Endesa France/SNET.

Германският енергиен концерн бе предложил в сделката над € 42 млрд. На трети април, днес, изтича срокът в Испания, в рамките на който акционерите на Endesa могат да решат за офертата на дюселдорфци. „Изхожда се от това, че предложението за поглъщане на E.on към Endesa няма да успее", са казали от концерна. Противниците на E.on държат вече 46%. Други три процента са в испанска държавна фирма, така че могат да не се броят.

Enel и Acciona потвърдиха, че ще предложат повече от офертата на E.on. Но според решението на испанският борсов надзорен орган CNMV, двете компании могат да отправят офертата си най-рано след още половин година. Висшият съд в Мадрид наскоро отхвърли техен експресен иск за премахване на това препятствие пред поглъщането на Endesa.

Преди това E.on също пледира в съда против плана на конкурентите си, но пак безуспешно. Напоследък борбата между трите компании ставаше все по-остра. E.on въвлече противниците си в съдебни дела в САЩ и Испания, като по този начин искаше да им диктува условия и да ги постави в патова ситуация. Изходът от битката изглежда е най-лош за Endesa: разделяне.

Спирането на офертата от Enel/Acciona не се хареса на никого: за E.on забраната не отиваше достатъчно далеч, а двете компании искаха пълната й отмяна. Шефът на борсовия надзор в Испания бе подложен на критика поради поведението си в борбата за поглъщането и изненадващо реши да си подаде оставката За причините той ще се изкаже едва след Великден.

Тази надпревара за поглъщане от самото си начало се политизира. Правителството в Мадрид даже и не криеше неприязънта си към офертата на германците. За това Испания между другото ще трябва да отговаря пред Европейското съдилище. Европейската комисия обвинява иберийската държава, че пречките, които е поставила пред E.on за поглъщането на Endesa, противоречат на конкурентното законодателство.

Борсата реагира положително на новите сведения и акциите на E.on се вдигнаха с 6% до 107,25 евро. „Това е добро решение" - считат анализаторите: концернът ще даде част от препълнената си каса и ще му останат достатъчно финанси да търси други придобивания.