Европейската Централна банка на днешното си заседание реши да остави лихвите без промяна на 4%. Това съобщи водещият банкер на Европа, Жан-Клод Трише, в пресконференция след заседанието.

За последните 18 месеца лихвите се удвоиха, след като ЕЦБ реши да тушира инфлацията докато икономическият ръст се засилва.

Но решението е само временно и се очаква по-късно през годината лихвите да се вдигнат нагоре. Изгледът за по-високи лихви повиши курса на евро спрямо йена до рекордни върхове, същият ефект доведе и до двумесечен връх спрямо долара.

С конференцията си ЕЦБ подготви пазара за бъдещите планове по лихвената политика.

Президентът на ЕЦБЖан - Клод Трише, днес в изключително добро настроение, заяви, че лихвените нива все още са достатъчно ниски за да подкрепят икономическия ръст, което може да се разтълкува, че определящите политиката имат намерение да ги вдигат в един определен бъдещ период.

За Трише монетарната политика на Евросъюза все още е запазила приспособимостта си и общите финансови условия са добри. „Гледайки напред, да се действа по солиден и своевременен начин за осигуряване на ценовата стабилност в среден период остава гарантирано".

Икономическата експанзия в Еврозоната е най-бърза от шест години насам. Компаниите вдигнаха цените си, работниците поискаха по-големи заплати, паричното предлагане се увеличи.

За справяне с инфлацията ЕЦБ вдига лихвата осем пъти от края на 2005, като девето повишение повечето икономисти считат за гарантирано през септември, а мнозина дори вече очакват десето повишение с четвърт пункт през декември.

Вероятно е ЕЦБ да иска да се ориентира към другите водещи световни икономики, като лихвата във Великобритания е с 1,75% по-висока от европейската (след днешното заседание), а в САЩ е 5,25%.

След съобщението, евро поднови историческия си връх спрямо йената до 167.3, а спрямо долара едно евро можеше да купи $1.363, повишение от $1.361 в сряда и не далеч от вечния рекорд на 27 април.

Докато високите лихви са нещо добро за инвеститори и спестяващи, които търсят по-високи лихви по сметките за банкови депозити, собствениците на жилища ще страдат заради ипотеките си. Производителите пък ще са засегнати от силната валута, която ще направи европейските стоки скъпи в чужбина.

Затова ЕЦБ се въздържа с вдигането на лихвата - да не се задуши изцяло потребителското и бизнес доверие, което едва сега излиза от дълъг период на несигурност.