Потвърждават се очакванията на EVN България за възходящо производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Югоизточна България. Данните показват, че през август 2012 г. количеството произведена електроенергия от ВЕИ централи, присъединени към мрежата на EVN България е 91 850 MWh (мегаватчаса) на обща стойност 44,6 млн. лева. За сравнение през юли 2012 г. количеството произведена енергия от ВЕИ централи е било 84 103 MWh на стойност 40,5 милиона лева.

Това означава, че само за двата месеца юли и август 2012 г. общото количество произведена енергия от ВЕИ централи на лицензионната територия на EVN България е 175 953 MWh на стойност 85,1 млн. лева.

Основни фактори за този ''бум'' на производство на енергия от ВЕИ в Югоизточна България са големият брой новоприсъединени предимно фотоволтаични централи, както и благоприятното време.

Наблюденията на EVN България показват, че тенденцията за повишено производство на енергия от ВЕИ продължава и през първите седмици на септември.

Пример за това е 01.09.2012 г., когато беше регистрирана върховата стойност досега на производството на електроенергия от ВЕИ в Югоизточна България. Това се случи в периода от 13:00 ч. до 14:00 ч., когато регистрираният ''товар'' от ВЕИ централи по мрежата достигна 385 MW (мегавата). Регистрираното производство на ''зелена'' енергия през посочения час се равнява на 38% от цялото електропотребление на всички клиенти на ЕVN България за същия период.

''Голямото производство на електроенергия от ВЕИ, което наблюдаваме, следва европейските изисквания и ангажименти на България, но същевременно показва необходимостта от балансирани решения, които да гарантират сигурността на електроенергийната система.
Наблюдавайки последните тенденции в Европейския съюз за неминуемо повишаване на дела на зелената енергия в крайните цени на електроенергията, EVN България подкрепя всяка стъпка за една по-балансирана и прозрачна регулаторна рамка, която да осигури справедливото разпределение на разходите и отговорностите към системата", заяви Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на EVN България.