Комисарят по въпросите на свободата, правосъдието и сигурността Франко Фратини, ще изнесе днес лекция на тема "Пространството на правосъдие и сигурност в Европа" в сградата на Националния институт на правосъдието, съобщи News.bg.

Проявата е част от тридневното работно посещение на комисар Фратини в България и цели да представи пред българските магистрати новите предизвикателства пред правосъдието в контекста на членството на Европейския съюз.

Лекцията ще се проведе от 15.00 часа в зала 201.

Комисарят по правосъдието ще пристигне в София заедно с българските министри, участващи в заседание на съвета на правосъдните и вътрешните министри на ЕС.

Междувременно в навечерието на това посещение EUOBSERVER съобщи, че новата страна-членка на ЕС, България, се мръщи на продължаващия мониторинг на нивото на корупцията от страна на Европейската Комисия и предложи създаването на общоевропейски стандарти за измерването на корупцията, за да покаже, че голяма част от лошия й образ е въпрос единствено на "възприятия".

Само месец и половина, след като влязоха с Румъния в ЕС на 1 януари, български официални лица заявиха в Брюксел в сряда дълбокото си недоволство от факта, че ЕК проверява за корупция само двете най-нови страни от съюза, отбелязва изданието.

То припомня, че София и Букурещ получиха зелена светлина за влизането в ЕС само при условие да изпълнят определени "показатели" в борбата с престъпността и корупцията след приемането. Подобни строги условия не е имало за никоя друга страна, влизаща в ЕС.

"Двойните стандарти не трябва да бъдат толерирани. Не може да става дума за такива стандарти", заяви българският вътрешен министър Румен Петков на кръгла маса в Брюксел в сряда.

"За това трябва да създадем сравнителни изследвания на корупцията", заяви Петков като предложи "общи стандарти", които да въведат "обективно изследване на всяка страна-член".

Български дипломати заявиха за изданието, че макар и инициативата да е за цяла Европа, тя е насочена главно за изчистване на българския имидж.

От българската неправителствена организация "Център за изследване на демокрацията" смятат, че изследването на "Трансперанси интернешънъл" за корупцията от миналата година, поставящо България на едно ниво с Тунис и Намибия, е "99% възприятие".

Източник от ЕК заяви, че България е приела механизма за наблюдение и няма избор освен да изпълни задълженията си, дори и да я смята за "несправедлива".