"Европа е заплашена от бунт на бежанците" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Ситуацията с наплива на бежанци към Европа излиза от контрол. Унгария е под пълна блокада и дори обяви извънредно положение в два южни района по границата със Сърбия, съобщиха световните медии. Огромни опашки има не само по унгарската, но и по австрийско-германската граница заради засиления граничен контрол. Българското външно министерство препоръча вчера да не се пътува с кола или влак през Унгария към Австрия, Словакия и Германия, а да се използват обходни маршрути през Румъния, Словакия или през Сърбия и Словения. Само за едно денонощие полицията задържа 77 нелегални имигранти на българска територия.

Най-сериозна е ситуацията в Унгария. Решението на правителството да затвори границите със Сърбия доведе до бунт на недоволни имигранти. Последният път, използван от мигрантите - жп линията Суботица-Сегедин, бе затворен в понеделник вечерта. Унгария закри и въздушното си пространство над 20-километров участък по сръбската граница на височина до 1350 м. Целта на мярката е да гарантира безопасното използване на въздушното пространство от полицията, армията и службите за спешна помощ за справяне с мигрантската криза.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Маркират с червено вредните храни", четем на първа страница на в. „24 часа"
Храните с наднормено съдържание на сол, захар, кофеин може да бъдат маркирани с червено, за да се улесни информираният избор на родителите. Автомати с "джънк фуд" в училище не трябва да има.
Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов на дискусия "Здрави в училище", организирана от "24 часа" и "Труд". Той и министърът на спорта Красен Кралев обявиха старта на правителствената програма "За здраво поколение", която ще създава условия за здравословен начин на живот на младите.
Маркирането на храните в зелено - без здравен риск, и в червено - за обозначаване на съдържание извън здравните препоръки, било практика в Англия. Въвеждането на подобна мярка и у нас се обсъжда в рамките на законопроекта за обществен данък върху нездравословните храни, който ще бъде представен в МЗ идната седмица.
Прочети още от в. „24 часа"

„Новата телевизия идва", пише в. "Капитал Daily"
Все по-кристален образ, все по-богато съдържание с високо качество на сигнала, все по-разнообразни функционалности на телевизионната услуга и съответно все по-голяма нужда от капацитет, тоест - още и още пари за инвестиции от операторите.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Всеки пети млад българин иска да емигрира" е заглавиe от в. "Труд"
Близо 19% от гимназистите, завършили тази година образованието си у нас, планират да напуснат България. Това показа проучване на Икономическия и социален съвет (ИСС), проведено сред 2130 ученици, завършили образованието си в български училища. Около половината от заявилите желание да емигрират планират това да се случи в следващите 2-3 години, а 10% от тях - още сега.
Същевременно 70 на сто от абитуриентите от малките населени места желаят да заживеят в големите областни градове, като най-предпочитана е столицата.
Според председателя на ИСС Лалко Дулевски и в двата случая става въпрос за ученици от елитни гимназии, с висок успех, чиито родители също са добре образовани.
Прочети още от в. "Труд"

"Вредните храни: извън училищата и с нов данък", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Министерство на здравеопазването не се е отказало от идеята си да въведе т.нар. данък обществено здраве, който да обложи вредните храни. Министър Петър Москов съобщи, че следващата седмица ще е готов с проекта и ще го представи. Според анонса от пролетта ведомството иска всички храни с повишено съдържание на захар, сол, кофеин, трансмазнини да бъдат обложени с допълнителен данък или акциз. Целта е те да станат по-труднодостъпни, защото оказват вредно влияние върху здравето, а производителите да ...
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Бизнесът: Премахнете осигурителните прагове", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Те са отживелица и узаконяват сивия сектор, недоволстват работодателите
За премахване на минималните осигурителни доходи по сектори и категория персонал се обявиха четирите работодателски организации - КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ. "Тези прагове са отживелица, която узаконява сивия сектор и нелоялната конкуренция. Настояваме осигуряване върху реални заплати", заяви председателят на АИКБ Васил Велев. Осигурителните прагове бяха въведени през 2003 г. в опит да се пресече масовата практика работещите да бъдат осигурявани върху минималната заплата, независимо каква позиция заемат във фирмата. Оттогава всяка година работодатели и синдикати договарят по икономически дейности минимални суми, върху които се начисляват осигуровките според категорията персонал - нискоквалифициран, квалифициран или ръководен. За половината от браншовете обаче не се водят преговори. За тях законът предвижда намесата на социалния министър, който да наложи ръст, равен на средния процент, постигнат в договорените браншове.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Борисов: България може да вложи средства в "Набуко Уест"" четем на първа страница във в. "Монитор"
България иска да бъде възобновен проектът за газопровод „Набуко Уест" и е готова да вложи собствени средства в реализацията на проекта. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който вчера откри конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа". В нея участие взе и заместник-председателят на ЕК, отговарящ за енергийния съюз, Марош Шефчович.
Според Борисов тези инвестиции
ще се изплатят в рамките само на няколко години от транзитните такси
"Аз съм твърд почитател "Набуко Уест" да се възобнови, да мине през България", увери участниците на конференцията Бойко Борисов. Той доразви идеята си, като обясни, че скъсеният вариант на провалилия се европейски проект „Набуко", може да е една от тръбите, която да стига до българския газов хъб. И припомни, че българският газов оператор „Булгартрансгаз" вече е вложил много средства в модернизирането на компресорните си станции. Така ще трябва да се инвестират само 1-2 тръби по старите трасета, обясни Борисов. Премиерът подчерта, че на българския хъб ще бъдат добре дошли всички големи и малки компании.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Данъчни експерти отхвърлят новите правила за ДДС като абсурдни", пише в. "Сега"
Предложените от финансовото министерство промени в Закона за ДДС, които ще задължат фирмите да декларират в НАП всяка покупка на стока над 700 лв. за служебна и лична употреба, няма да са работещи. Компаниите, които злоупотребяват с възстановяване на ДДС, ще продължат да го правят, а тези, които спазват закона, ще бъдат натоварени с невъзможен за прилагане и контролиране режим.

Такива са коментарите на данъчни експерти и представители на бранша на счетоводителите по повод на публикуваните от Министерството на финансите (МФ) промени в Закона за ДДС. Както "Сега" писа, новите текстове задължават фирмите да информират НАП, ако закупени от тях вещи на стойност над 700 лв. за служебно ползване с възстановено ДДС ще се ползват и за лични нужди. В този случай те трябва да представят методика, с която да определят преките разходи по "разумен" път, отчитайки степента за лично и служебно ползване на вещите. Това трябва да се извърши и за закупени преди влизането в сила на закона стоки, които още са в употреба.
Прочети още от в. "Сега"

"Плащаме за селска къща колкото за топ хотел", четем във в. "Монитор"
отели с пет звезди по морето изравниха цените на офертите си с предложенията за отдих в селските къщи за циганското лято до края на септември. В момента има оферти за нощувка със закуска по 30 лева на човек и по курортите, и в провинцията, а наемането на цяла къща от по-голяма компания излиза около 130 лева на ден, показа проверка на „Монитор".
За четирите почивни дни покрай Деня на Независимостта обаче почти няма свободни места в обектите за селски туризъм, качествените къщи са пълни до края на месеца,
останали са малко свободни места и за Коледа и Нова година; съобщи за „Монитор" Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села. Ръстът в селския туризъм през това лято е около 20%, домакините успяват да спечелят гостите си не само с легло и закуска, но и с допълнителни атракции като занаятчийство, конен спорт, велопътешествия и други. Най-находчивите собственици предлагат и СПА услуги.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Кънчо Стойчев: Срамно е, че бежанците ни заобикалят като кална локва", пише в. „24 часа"
Догодина наесен очаквам избори 2 в 1
- В състояние ли е България да обгрижи 2100 бежанци според новия план за мигрантската криза на ЕС, г-н Стойчев?
- Чисто технически погледнато, България е в състояние да обгрижи и пет, и десет пъти повече бежанци. Знам, че това може да прозвучи за някого скандално, след като държавата ни не обгрижва стотици хиляди наши сънародници. Големият проблем обаче е, че значителна част от българите са негативно настроени към бежанците,
смятат ги за хора втора ръка
и за вредители. Това е много тъжен факт поне по две причини: отрича се правото на свободно придвижване и се отрича правото на мирен живот. Парадоксите също са два - само допреди 25 години всички ние бяхме ограничени в правото си на придвижване и едва ли бяхме щастливи от това; само преди век голяма част от нас бяхме бежанци, в София тогава близо една трета бяхме такива хора, прокудени от родните си места. Нима не помним гениалните стихове на Яворов? Отчайващо къса памет! Впрочем май това ни е най-големият национален проблем.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Кметове не вдигат данък доход"
, пише в. "Стандарт"
Промени в пет данъчни закона, които ще влязат в сила от началото на 2016 г., подготви Министерството на финансите. За обществено обсъждане са пуснати нови текстове за Закона за корпоративното подоходно облагане. А с преходните и заключителни разпоредби към проекта се предлагат промени и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в Закона за местните данъци и такси, Данъчноосигурителния процесуален кодекс и Закона за ДДС.
Малките общини се колебаят, Кюстендил ще сваля патентния налог, за да помага на бизнеса
Данък доход на хората в София, Варна и Бургас остава 10% и няма да се увеличава през 2016 г.
Кметовете на трите най-големи града обявиха пред "Стандарт", че не предвиждат да въвеждат 2% допълнителен налог. Възможност за допълнителен данък до 2% им дават промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, подготвени от Министерството на финансите.
Прочети още от в. "Стандарт"