По стандартите за любезност на Брюксел, това беше доста остро, пише британското списание "Икономист", коментирайки докладите на Европейската комисия за България и Румъния. Изданието нарича докладите критични, но пише, че след интензивно лобиране тонът е бил смекчен в сравнение с изтеклите проектодоклади. Европейската комисия се отказа от ясното предупреждение, че България рискува шансовете си да се присъедини към еврозоната и към Шенгенското пространство за безвизово пътуване, пише още "Икономист".

Докладът отправи сериозни критики, съдържащи забележителни липси и недостатъчни резултати в борбата на България срещу корупцията, и за липса на отговорност и прозрачност при усвояването на европейските средства. Комисията обяви няколко мерки, които предвиждат орязване на европейските пари с 486 милиона евро. Ако няма реформи, още европейски средства за страната могат да бъдат спрени.

Българският премиер приветства смекчения език на доклада за неговата страна и обеща "план за действие", продължава списанието. Външни наблюдатели "се отнасят с оправдан скептицизъм към всички обещания за подобряване на положението, както и към жестовете като назначаването на уважавания бивш посланик Меглена Плугчиева за вицепремиер, отговарящ за използването на еврофондовете", се казва в статията на британското издание. Според него въпреки разместванията в управленския апарат и скъпо рекламираните инициативи, въпреки това, което на хартия изглежда като правилни закони и процедури, очевиден остава фактът, че българските усилия почти не са довели до видими резултати като осъждане на извършителите на измами или на корумпирани служители.

Авторитетното издание припомня случая с конфликта на интереси с бившия вече директор на пътния фонд Веселин Георгиев както и скандалите в МВР и последвала след това оставка на Румен Петков като вътрешен министър. В статията е отбелязан и случаят с отвлечения Ангел Бончев, който след два месеца беше открит, но жена му изчезна.

Престъпността, корупцията и слабата съдебна система създават проблеми. Нито едно от гангстерските убийства от 2001 година насам не е разкрито. Популярността на страната сериозно започва да спада в ЕС.

В страната липсват условия за модернизация. Публичното обслужване е ужасно - това се вижда от кризата със събирането на боклука, който остава по улиците. Населението е намаляло с една четвърт от 1990 година насам от 10,5 на 7,5 милиона души.

Правителството търси възможности да преживее вота на недоверие следващата седмица. Парламентарните избори са следващата година. Новата дясноцентристка партия ръководена от кмета на София Бойко Борисов, на тях се очаква да победи. Той привлича аплодисментите заради своя динамизъм, но бяга от своето минало като бивш борец, бодигард и полицейски шеф.

Макар Брюксел да е разочарован и дори ядосан заради представянето на двете страни след влизането им в ЕС, еврократите не са сигурни какво да правят, се казва в заключение в статията.