В рамките на посещението си в Брюксел министър-председателят Сергей Станишев се срещна с президента на Сърбия Борис Тадич.

В началото на разговора Борис Тадич поздрави премиера Сергей Станишев с членството на България в ЕС и изрази надежда, че скоро и неговата страна ще има възможност да празнува по същия повод. Двамата се съгласиха, че поканата към Сърбия за присъединяване към инициативата "Партньорство за мир", отправена по време на Срещата на върха в Рига на НАТО, е добър и силен сигнал, който ще спомогне за утвърждаването на демократичните ценности в сръбското общество.

Българският премиер посочи, че европейската перспектива за Сърбия трябва да остане открита, като е необходимо да бъде видима за гражданите и да има конкретни измерения. Общо убеждение е, че развитието на двустранните отношения могат да помогнат в този план.

Министър-председателят Сергей Станишев изрази надежда след парламентарните избори на 21 януари 2007 г. Сърбия да има стабилно демократично мнозинство в парламента и правителство, което да води страната в посока на интеграция в европейските и евроатлантическите структури. Като страна, която след броени дни ще бъде член на ЕС ви уверявам, че преговорите и стремежът към налагане на европейски стандарти са силен стимул за необходимите вътрешнополитически реформи, които водят до налагането на сигурност, стабилност и просперитет, каза още той.

Програмата на премиера Сергей Станишев продължава с участие в първата работна сесия на Съвета на ЕС. Основните теми, които ще разискват държавните и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС, са критерии и оценки при бъдещо разширяване на ЕС, енергетика и иновации, напредъкът в развитието на ЕС като зона на свобода, сигурност и правосъдие и др. Дискусиите ще продължат на предвидената за тях работна вечеря.