Европейските акции се понижават, тъй като опасенията по повод сирийската криза надмогват признаците за подобряването на световната икономика.

По обед общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 0,35 процента, а индексът на "сините чипове" Euro STOXX 50 - с 0,56 процента, съобщава Reuters.
Германският индекс DAX загуби от стойността си 0,36 процента, британският FTSE 100 - 0,46 процента, а френският индекс CAC-40 се понижи с 0,63 процента.

По мнение на анализаторите от Societe Generale, ситуацията в Сирия няма да повлия съществено на фондовия пазар, освен ако не предизвика ръст на цените на петрола до 150 д. за барел от сегашната 115 долара за барел.

Акциите на най-големия бюджетен авиопревозвач в Eвропа - Ryanair поевтиняха с 14,2 процента след предупреждението от компанията за евентуално намаляване на годишните печалби.

"Това е показателно послание от авиационния отрасъл, който чувства твърде силно повишаването на петрола, свързано с напрежението в Близкия Изток. Европейските компании в бранша могат да изпитат още по-голямо съкращаване на печалбите, ако се стигне до военни действия на Запада в Сирия", пише в анализа си главния трейдър на ETX Capital, Джо Рундл.

Очаква се индексът PMI в страните от еврозоната да покаже ръст на деловата активност приз август след аналогичните данни от САЩ и Китай.