Европейските фондови пазари се понижават, следвайки Уолстрийт и след заявлението на гръцки министър, че страната няма пари да плати задълженията си към МВФ през юни.

Борсите в Германия, Великобритания и САЩ ден са закрити поради празници.

Гръцкият борсов индекс ATG спадна с 1,5 процента. Министърът на вътрешните работи р Никос Вуцис вчера заяви, че Гърция няма да успее да се издължи по дълговете си, ако не се договори с кредиторите си.

Инвеститорите са разтревожени, защото опасността от банкрут на Атина явно нарастват. Но, според старши икономиста на KBC в Брюксел Кен Де Люс, гръцките политици разбират сериозността на проблема и в края на краищата ще постигнат споразумение, пише Reuters.

Френският борсов индекс САС 40 се понижи с 0,7 процента при неголям обем на търговията, след като председателя на ФЕД Джанет Йелън изрази увереност, че лихвите в САЩ се повишат до края на годината.

Италианският индекс FTSE MIB загуби 1,9 процента. Акциите на Fiat Chrysler Automobiles поевтиняха с 3,1 процента, тъй като New York Times написа, че General Motors през март е отхвърлила предложението на шефа на Fiat Chrysler Серджио Маркионе за сливането на компаниите.

Индексът на испанския фондов пазар IBEX се понижи с 1,8 процента, защото управляващата Народна партия загуби много гласове в проведените в неделя регионални и местни избори.