Европейските капиталови пазари са изцяло в негативна посока, два часа след началото на борсовата сесия. Инвеститорите предпочитат да продават или да стоят отстрани, след като Credit Suisse обяви новината за допълнително отписани активи на стойност $2.85 млрд. Акциите на швейцарската банка се търгуват със 7% надолу.

Френската банка BNP Paribas понася загуби, след като анализаторите от Bernstein съкратиха прогнозите за ръст на акциите й с 18% тази година. Британската кредитна институция Barclays завършва негативната серия, чийто акции също са разпродавани днес заради слабите отчети за печалбата.

Азиатските фондови борси затвориха на зелено търговската сесия, като водещите регионални индекси се покачиха до двуседмичен връх. Щатските пазари не отвориха врати вчера, заради празника по случай Деня на президента, но индексните фючърси се повишават в очакване на първата за седмицата сесия на Wall Street.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се понижава с 0.7% до ниво от 321.41 пункта, а по-тесният Stoxx 50 се понижава също с 0.7%. Борсовият измерител на акциите от Еврозоната Euro Stoxx 50 е надолу с 0.4%.

„Пазарът се е съсредоточил изцяло върху финансовите компании", коментира анализатор от Societe Generale в Париж. „Знаехме, че 2008 г. ще започне доста променливо. За съжаление в момента компаниите, които изнасят добри отчети биват разпродавани, а тези с по-лоши направо биват сривани", продължава той.

Акциите на швейцарската банка Credit Suisse се понижават с 3.95 франка до ниво от 52.8 CHF, което представлява едномесечно дъно. Нетната печалба през първото тримесечие ще бъде съкратена с $1 млрд, съобщиха от компанията.

Акциите на BNP Paribas са надолу с 1.5% до 59.55 евро, след като прогнозите за края на годината се понижиха до €69. Конкурентната френска банка Credit Agricole понижава пазарната си капитализация с 2.9% до 17.37 евро. Прогнозите за нейните акции се понижават до 23 евро за декември тази година.

Към 12:00 часа, британският индекс FTSE100 се понижава с 1.04% до ниво 5 884.90 пункта. Германският индекс DAX е с 1.06% надолу и се котира при стойност от 6 893.58 пункта, докато френският CAC-40 се обезценява с 0.84% до 4 820.83 пункта. Българските борсови индекси са със слаби изменения при изключително вяла търговия и ниски обеми. Два часа преди края на сесията, реализираният оборот на БФБ е 2.5 млн. лв., а Sofix е нагоре с 0.05%, докато BG40 се представя отлично с повишение от 0.32%.