Европейската валута отбеляза триседмичен връх спрямо долара днес, след по-силните от очакваното данни за инфлацията в Германия, които са предпоставка за непромяна на лихвеното ниво от ЕЦБ.

Германският индекс на производствените цени се е покачил с 1.1% през април, което бе доста над очакванията. Годишната инфлация на горепосочените цени се покачва до 5.2%.

„Германската икономика продължава да е сравнително стабилна, но икономиката на Еврозоната като цяло продължава да потъва", коментирал е анализатор от Barclays Capital. „Според мен, комбинацията от слаб растеж и висока инфлация може да се окажат пагубни за еврото и то да поевтинее рязко спрямо долара", продължава той.

В по-краткосрочен план, еврото остава стабилно, като спекулантите търгуват възможността ЕЦБ да не променя скоро лихвата. Стабилната германска икономика също вдъхва кураж за инвестиции в евро.

Изглежда единната европейска валута все още има какво да ни покаже, след като остана стабилна дори след по-слабите данни от ZEW института за бизнес нагласите в Германия. Индексът се понижи до -41.4 пункта през май от -40.7 през април, след като икономистите очакваха известно подобрение.

Еврото получи стабилна подкрепа от коментарите на президента на ZEW Волфганг Франц, според който ЕЦБ ще увеличи още веднъж лихвеното си ниво преди края на годината. Еврото се покачи с 0.9% до $1.5650 и с 0.2% 162.22 йени.

Припомняме, че доларът поскъпна рязко в понеделник, след като данните за водещия индикатор на САЩ излязоха по-силни от очакваното и вдъхнаха увереност за скорошното възстановяване на щатската икономика. Днес американските пари падат спрямо йената до 103.90 йени и до $1.9592 за един британски паунд.