Пазарите на суровини се представят доста силно днес, след като петролът, черните и цветните метали са с ново покачване на цената. Силното понижение на долара е в основата на ралито днес.

Американската валута отбеляза дъно спрямо йената и еврото, след като докладът от Филаделфийския ФЕД вчера, показа негативно развитие на бизнес сектора в Атлантическия регион.

По-слабият долар подкрепя цената на стоките, тъй като ги прави по-евтина за инвеститори в други валути.

Ако доларът продължи да пада още, може да се наблюдава сериозна корекция и при суровините. В по-далечен план, инвеститорите очакват, черните метали да успокоят цената си, но не стоят така нещата с цената на цветните и благородни метали.

Анализаторите прогнозират, че златото е намерило вече сериозна подкрепа на цената и не е изключено, скоро да видим жълтия метал с цена над $600 за трой-унция.

В момента спот цената на златото се котира на $590.10/$591.10, което е покачване от вчерашните нива при $582.30/$583.30 в Ню Йорк.

Федералният резерв на САЩ запази лихвеното си ниво без промяна на 5.25%, а предстоящите макроикономически данни от страната не се очакват да бъдат много „розови". Ще е много трудно за долара да покачи цената си, а в допълнение на това, техническите анализатори съветват, че цената на златото скоро ще тръгне отново нагоре.

Американския лек суров петрол се покачи с 45 цента до $62.04 за барел, докато лондонския Брент петрол е нагоре с 43 цента до ниво $61.77 за барел. Петролът се понижи с повече от 20% от средата на август до момента, което би оказало сериозно въздействие на ОПЕК, за понижение на дневните добивни нива.

Цената на медта се покачи на борсата в Лондон днес, като се търгува за $7,636 за тон, а вчера затвори при ниво от $7,560 за тон.