Коалиционните партньори се договориха за състава на "новия" кабинет

"Стандарт":

Формулата 8:5:3 остава

Коалицията няма да прати в историята формулата 8:5:3. Въпреки сигналите от управляващите лидерите на БСП, НДСВ и ДПС са се договорили да не пипат квотния принцип. Той ще остане в сила поне що се отнася до министерствата, довериха за "Стандарт" източници и от трите партийни централи. Станишев обаче ще получи по-голяма свобода при кадровите решения. Досега премиерът можеше да смени министър или зам.-министър от чужда квота само ако Доган или Симеон му разрешат. "Сокола даде карт бланш на Станишев. Оттук насетне, ако премиерът каже, че не може да работи с наш човек, лидерът ни веднага ще даде позволение да бъде сменен", твърдят от "Стамболийски" 45А.

"Монитор":

Тройната коалиция зарови томахавките

Партиите в тройната коалиция заровиха томахавките. Противоречията БСП, НДСВ и ДПС се изгладиха след среща на Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган на 17 април (четвъртък) вечерта. Вариантът за предсрочни парламентарни избори е категорично отхвърлен и от тримата лидери. Договорката между тях отпуши и затлачените в течение на няколко дни преговори за ремонт на кабинета между работните групи на трите партии. Ясен сигнал за нормализирането на коалиционните отношения беше първото съвместно изявление на преговарящите, от чието име говори зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев.

"Дума":

Половината министри си тръгват

Половината от министрите в кабинета може да си тръгнат. Това стана ясно вчера, след като трите управляващи партии официално обявиха, че са започнали консултациите помежду си и първите разговори вече са факт. По неофициална информация всяка от партиите в коалицията ще се раздели с по трима свои министри. В момента министерските постове са общо 17. Преди няколко дни шефът на червените депутати Михаил Миков коментира, че е възможно от правителството да си тръгнат от 5 до 10 министри. Вчера стана ясно, че и лидерът на ДПС Ахмед Доган е готов да се раздели и с тримата си министри. Вероятни рокади ще има и за местата на Веселин Близнаков, Асен Гагаузов и Радослав Гайдарски. След преструктуриране на министeрството на Николай Василев, е възможно напълно закриване на неговия пост.

"Труд":

Станишев бесен, царят не си дава министрите


Нов кабинет "Станишев" със структурни и персонални промени ще има, а 40-ият парламент ще довърши мандата си. За това се договорили късно в четвъртък лидерите Сергей Станишев (БСП), Симеон Сакскобургготски (НДСВ) и Ахмед Доган (ДПС).
Срещата на "старейшините" била бурна, научи "Труд". Те не се разбрали почти по нито един конкретен въпрос. Били единодушни само, че ще има вицепремиер без портфейл - експерт, а не политическо лице, който да контролира еврофондовете. Станишев бил твърдо решен да внесе в сряда в парламента предложенията си за нов състав на кабинета.


"Сега":

Коалицията търси втори Орешарски за еврофондовете

Партньорите в тройната коалиция постигнаха първото си съгласие за структурни промени в правителството. Това стана след среща на тримата лидери в четвъртък вечерта и совалки между контактните групи в парламента вчера. Вицепремиер без портфейл ще координира и контролира изразходването на парите от еврофондовете, обяви решението зам.-шефът на НДСВ Милен Велчев. Вицето ще бъде излъчено с общо съгласие на трите партии и ще е експерт подобно на финансовия министър Пламен Орешарски, бе обяснението на секретаря на изпълнителното бюро на БСП Ивелин Николов пред "Сега". Николов е в групата за преговори на левицата. Име обаче не бе споменато, но по неофициална информация новият вицепремиер ще бъде излъчен от редиците на БСП.

 

МВР налага новия визия на българския полицай


"Стандарт":

Обръснаха полицията


Катаджиите вече няма да сучат мустак, докато ни глобяват на пътя. Нова наредба на МВР обръсна цялата полиция. На всичко отгоре от днес униформените няма да боядисват и косите си. Тази привилегия остава само за дамите под пагон. Те обаче трябва да забравят екстравагантните прически и да се придържат към фризура, която позволява носенето на шапка или барета. Новите правила са публикувани в последния брой на Държавен вестник.
Наказания очакват всеки полицай, който дръзне да се появи на улицата с лекета и гънки по униформата. Ченгетата ще трябва да кажат "сбогом" на ланците и гривните. Тепърва в МВР обсъждат дали венчалните халки са позволени на дежурства. Моите хора ще си ходят, както искат - с мустаци, бради и бръснати глави, коментира пред "Стандарт" шефът на антимафиотите Кирил Георгиев.

"Монитор":

Полицаите без боядисани коси и бижута

Служителите на реда вече няма да могат да боядисват косите си. Това е записано в наредба №Iз-441 за определяне на категориите служители, осъществяващи правомощията си в униформено облекло, неговия вид и модел и отличителните знаци на МВР, публикувана в Държавен вестник днес.
Според документа мъжете полицаи трябва да са прилично подстригани и обръснати и с естествен цвят на косата. За разлика от тях жените трябва да поддържат прически, които да не пречат на носенето на барета или фуражка.
В наредбата е записано още, че мъжете в униформа нямат право да носят обици, гривни и накити. В документа не е посочено дали женените ченгета ще могат да ходят с халки на работа. Униформите на служителите на реда трябва да са чисти и изгладени. Когато носят багаж, униформените ще трябва да използват чанта или куфар, пише още в наредбата. Наредбата възлага на главния секретар на МВР да проверява колко са прилежни подчинените му.
Служителите на МВР вече ще имат нови униформи. Специалното облекло ще се получава безплатно всяка година. Старите униформи обаче ще се износват до 2010 година, пише в наредбата. Униформените обаче нямат право да смесват старите и новите облекла, както и елементи на зимна и лятна униформа.
В строевата униформа на полицайките вече са включени пелерина и шапка с периферия. Всички полицаи ще имат в униформите си отличителния знак с надпис "Полиция", изписан на български и английски. На ризите и блузите, част от униформеното облекло, ще бъдат избродирани националният флаг и герб. Пагоните на досегашните офицери ще са твърди с големи и малки петолъчни звезди. В нашивките на бившите сержанти пък ще има дъбови клонки. Такива клонки ще има и върху козирките на фуражките.

 

Разследват действията на полицая, убил турски бракониер край Резово


"Стандарт":

Турски гемии взеха на абордаж калкана ни

Граничният полицай, който застреля турския бракониер, е действал при законна самозащита. Това сочат събраните до момента факти и свидетелски показания. Дали полицаят ще бъде освободен от отговорност, ще реши Военноокръжната прокуратура в Сливен, която образува разследване. След приключване на проверката военните прокурори трябва да излязат със становище дали униформеният е превишил правата си. Според другите двама гранични полицаи, участвали в преследването и станали свидетели на инцидента, колегата им е бил нападнат от бракониерите. Единият от тях го повалил на земята и се опитал да отнеме оръжието му. Те са заявили, че пистолетът е гръмнал случайно, съобщиха запознати с разследването.