Съдът днес разпитва френския премиер Доминик дьо Вилпен за ролята му в „опетняването" на Николас Саркози (с изгледи за президентския пост на страната) и други френски граждани.

Така наречената афера Clearstream (ясен поток) бе една от най-големите политически драми на Франция през 2006. Твърдеше се, че Саркози е имал тайни сметки в банки и ветеран-шпионин е бил натоварен със задачата да установи дали това отговаря на истината.

Един от ключовите въпроси е дали Вилпен е знаел за обвиненията и кога и дали е извършил проверка, дълго след като е станало ясно, че Саркози (на снимката) е обвинен несправедливо.

Аферата отрови отношенията между Саркози и де Вилепин, които работеха заедно в дясно-центристкото правителство. Саркози е взел участие в надпреварата за президентския пост във Франция.

Подозираната причастност на де Вилпен попречи на надеждите му за безпроблемен мандат. От друга страна, Саркози излиза силен от скандала, защото си е приписал ролята на жертва.

Съдът разпитва де Вилпен като свидетел. Той не е бил обвиняван. По-рано през седмицата френският премиер каза, че много лъжи и клевети са били отправени към него, от което е страдал през последните няколко години.

Очаква се де Вилпен да дава показания през целия ден. Той пристигна за разпита малко преди 9 часа местно време и не е говорил пред събралите се журналисти.