"Газпром" ще инвестира над 200 млн. долара в Либия, след като заедно с „Татнефт" спечели четири от търговете за разработване на петролни залежи в Либия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Основни съперници на руските компании на търговете в Либия бяха „Ексън Мобайл" и „Роял Дъч Шел".

„Татнефт" спечели лиценза за разработване на три от 14-те предложени находища. „Газпром" получи правата за едно находище. Договорите ще донесат на Либия печалба от 58 млн. долара.

По един договор получиха Китайската петролна корпорация, канадската ПетроКанада и германската Винтершал. Към четири от предложените договори не бе проявен интерес, а решенията за други три ще бъдат оповестени по-късно.

На първия открит международен петролен търг в Либия през 2005 г. победители бяха американските "Оксидентъл петролиъм" и "Шеврон", които спечелиха 11 от общо 15-те договора.

В началото на август "Газпром" и алжирската държавна компания "Сонатрак" сключиха споразумение, по силата на което Кремъл вече контролира 36% от нуждите на Европейския съюз от природен газ.

"Газпром" вече доставя на Стария континент годишно 125 млрд. куб.м, а алжирската национална компания - 61 млрд. куб.м. Освен това плановете на "Сонатрак" предвиждат износът за Европа да нарасне на 84 млрд. куб.м до 2010 г., а част от това количество също да премине през "Газпром".

През последните месеци Брюксел гледаше на Северна Африка като на алтернатива на зависимостта си от руските течни горива. Но съглашението между "Газпром" и "Сонатрак" разби тези надежди, като същевременно потвърди опасенията, че Кремъл се опитва да сложи ръка на голяма част от енергийния пазар на Европа.

Алжир разполага с вторите в Африка и седмите в света запаси от природен газ, като залежите се оценяват на 4.58 трилиона куб.м.
Навлизането на руски компании на местния пазар беше договорено при скорошното посещение на президента Путин в страната.

През 2005 г. Алжир отчете ръст 7.5% в добива до нива 87.8 милиарда куб.м газ, от които 63.7 милиарда куб.м се изнасят.

Европа с нейното потребление от близо 62 милиарда куб.м е най-големият в света пазар на синьото гориво.
Алжир покрива 88% от енергийното потребление на Португалия, 64% на Испания, 38% на Италия, 24% на Франция и 26% на Гърция, отбелязват експерти. Алжир генерира повече от 95% от валутните си приходи от износ на горива.