Финансовите министри на Германия и Италия, Пеер Щайнбрюк и Томазо Падоа Скиопа съобщиха във вторник, че имат нагласата за изготвяне на Европейски вариант в настоящата тенденция към консолидация на фондовите пазари, научаваме от Wirtschaftsblatt.

"Това ще е сериозно облагодетелстване за европейското развитие," казва Щайнбрюк след преговорите с италианския си колега в Берлин.

Двамата министри все пак заявяват, че решението остава за собствениците на Deutsche Börse (германската фондова борса във Франкфурт), италианската борса в Милано и пан-европейската борса Euronext, в която са обвързани фондовите сделки на Франция, Белгия, Португалия, Великобритания (деривати) и Нидерландия. Всички тези са частни компании.

Но Щайнбрюк добавя, че съществува желанието, най-малкото политическо, да се подкрепи развитието, което ще даде сила на Европа като финансов пазар.

Падоа Скиопа твърди, че Еврозоната има нужда от обща фондова борса и вече е време да се постигне прогрес по задачата. „Естествено е щом има обща валута, да има и обща борса."

Щайнбрюк е много предпазлив в оценките си дали това може да се случи през 2006 г. Според него, въпросът трябва да се обсъди с финансовия министър на Франция Тиери Бретон. Франция доминира в Euronext.

Euronext отклони през май оферта на Deutsche Börse и се съгласи да бъде купена от Ню Йоркската Фондова Борса срещу сумата 8 милиарда евро ($10.2 млрд.).

Бретон изрично се противопостави на транс-атлантическото обединение. Сливането е предмет на недоволство и от страна на някои шеърхолдъри на Euronext, които са за общо - европейско споразумение.

Последен доклад от Europlace, бизнес - организация, състояща се от някои от най-големите френски корпорации представени в Euronext, твърди че европейският борсов оператор трябва да търси европейска консолидация преди да се съгласява на венчъра с NYSE.