Германската корпорация Axel Springer, която е известна като най-голям издател на вестници и списания в Германия, е закупила 25% във водещата турска телевизионна група Dogan TV. От Springer са съобщили за германските медии, че цената на придобиването е била 375 милиона евро.

Този ход ще даде на Axel Springer два от седемте гласа в управителния съвет на Dogan TV. 99.51% досега бяха собственост на Dogan Yayin Holding.

Матиас Дьопфнер, председател на ръководния съвет на Axel Springer, смята, че този ход допълнително ще помогне за промяна на стратегията в посока интернационализация и дигитализиране.

Основаната през 1946 г. Axel Springer издава над 150 вестника и списания в 32 държави, като има персонал от над 10,000 души. Освен традиционните печатни медии групировката все повече залага на дигитални форми на разпространения на информацията, най-модерни печатни бази и ориентирана към ефективността система за разпространение.

Сделката е много изгодна за германския издател, защото осигурява достъп на голям пазар с разнообразни продукти. Dogan TV държи 24% от зрителския пазар, както и 36% от рекламния. Разполага с три национални телевизионни канала: водещия развлекателен Канал D, наскоро придобития Star TV, и CNN Turk, джойнт венчър с Time Warner. Освен другото турската компания притежава и три радиостанции.