Българската телеграфна агенция ще бъде домакин на годишната среща на Асоциацията на световните информационни агенции от днес до 30 септември.

Днес в София пристигат участниците в срещата, а утре е нейното официално откриване в хотел Кемпински Зографски.

Форумът ще събере генералните директори и главни редактори на най-важни световни медии като Ройтерс, Асошиейтед прес, ИТАР-ТАСС, Франс прес, Синхуа (Китай), КИОДО (Япония), АПА (Австрия), АНА и МПА (Гърция), ДПА (Германия), ААП (Австралия), Украинформ, Анадолската агенция, директорите на националните агенции на Италия, Испания, Холандия, Полша, Ирак, Дания и други.

БТА беше избрана за домакин, заради авторитета й и славната и 109-годишна история, заяви от ефира на бТВ генералният директор на информационната агенция Максим Минчев.

Очаква се за срещата в София днес  да пристигнат представители на най-големите и популярни информационни агенции от 27 държави на 4 континента.

Те ще обсъждат проблемите, свързани с маркетинга, подаването на информация, договорите между агенциите, рекламата, информационните технологии.

Ще се обсъждат чисто политически проблеми, ще се оферира мястото на Световния конгрес на медиите, който се очаква да бъде в Китай или Япония.

Според генералния директор на БТА годишната среща на световните информационни агенции в София, които генерират 90% от информацията в медиите, е перфектният PR иструмент за популяризиране на България, веднага след като беше обявено приемането й в семейството на ЕС.