Ако ОПЕК реши да доведе започнатото от тази седмица до край, като намали дневните си добивни нива с 1 млн. барела считано от понеделник, ще изпрати много ясен сигнал към пазара, че смята нивото $60 за барел, като нормално на този етап.

Същевременно обаче, непозволявайки на цената на суровината да се обезцени движена от пазарните сили, Организацията ще насърчи търсенето на алтернативни енергийни източници и цената неминуемо ще падне в дългосрочен план.

Анализаторите поясняват и още една причина, поради която ОПЕК се бави толкова с обявяване на редукцията на производствените обеми. Ако картелът реши да намали с 1 млн. барела дневното си производство, това ще даде на пазара повече сигурност за бъдещия зимен сезон, тъй като ако има недостиг от суровина, ОПЕК ще е готов да увеличи дневното си производство.

Именно през последните две години, от както ОПЕК работи на максимални обороти, липсата на свободни ресурси, беше основна причина за паника на стоковите пазари. Първоначалното съобщаване на новината, че се подготвя сериозно съкращение на производството, изстреля цената на петрола над $60 през миналата седмица.

Цените веднага възстановиха низходящия си тренд, като слязоха дори под $58 за барел в сряда, след като петролните министри от ОПЕК не можаха дни наред да се разберат, коя държава с колко да намали производството си и кога да се случи това.

Все пак, очакванията на пазарите са за скорошно съкращение на добивните нива, като официални лица от Катар са заявили пред Ройтерс, че това може да се случи до няколко дни.

Анализаторите прогнозираха, че ОПЕК ще направи първата си интервенция, чак когато цената на суровината се срине под $50 за барел, особено след като есента е сезона с най-малко търсене на горива. Стартът на понижението на цената беше даден, след като пазарите оцениха голямото икономическо забавяне в Света, а запасите на горива са доста над средното за сезона.

Все пак, ОПЕК произвежда една-трета от дневния световен добив, който е 84 млн. барела, като това му дава огромна сила да решава кога цената е добра и кога не. ОПЕК все още може да контролира пазарните сили.

Световната икономика продължаваше да потребява петрол през последните години, въпреки забавянето в растежа, а търсенето на суровината забави ръста си, но никога не промени възходящия си тренд.    

Стратегията с ограничаване на дневните добивни нива от ОПЕК обаче, може да се окаже самоунищожителна.

В стремежа си, да поддържа цените на петрола около $60 за барел, ОПЕК все повече насърчава развитие страни да усъвършенстват нови енергийни източници, с които да заместят „петролният рекет". От друга страна, високата цена на арабския петрол, ще накара останалите производители по света, да увеличат добива си и дори да се насочат към смятани за по-нерентабилни в миналото петролни полета.

Не на последно място, премахвайки 1 млн. барела дневно производство, фактически ОПЕК увеличава резервите си, които биха излезли на пазара в момент, в който има недостиг на суровината. Самият факт, че не се работи на пълни обороти, успокоява пазарите и спира презапасяването.

Цената на петрола се е утроила за последните 4 години.