Преди повече от две години Ebay купиха услугата за интернет телефони Skype за $ 2,6 млрд. Това бе огромна грешка, пише Die Welt. Сега къщата за интернет търговия трябва да зачеркне повече от половината от цената на покупката. Експертите предвиждат край на интернет еуфорията, свързана с поглъщания за милиардни суми.

По-точно, сумата, която се губи, е $1,43 млрд. Основателят на Skype Никлас Ценщрьом, който водеше бизнеса след поглъщането, напуска поста си и Ebay е в търсене на нов шеф за поделението си.

В разочарованото изказване на интернет търговеца се вижда нещо повече: началото на края на т.нар. Web 2,0.

„Виждаме сега същите грешки, които бяха направени през 2000 година", припомня анализатор. Малко преди началото на новото хилядолетие се пукна сапунения мехур на „Новата Икономика". Инвеститорите, вложили големи пари в едва прохождащи компании, загубиха много.

Може да се каже, че с покупката на Skype през септември 2005 започна новата вълна на ръста на интернет епохата. Цената, която Ebay заплати, на много анализатори и вложители се видя като изключително амбициозна.

Но Skype тогава бе едно от най-бързо нарастващите предприятия в Интернет. След поглъщането броят на ползващите услугата се удвои до почти 220 милиона души днес. Основателите Ценщрьом и Фриис пуснаха проекта си през 2003 година и само след две години осъществиха продажбата за милиарди.

Skype е широко популярен, в това спор няма. Обаче липсват начини да се печелят пари с интернет телефонирането. Изминалото тримесечие донесе едва $90 млн.

Услугата Skype е платена само тогава, когато се използва за разговори със стационарни или мобилни телефони, а не с персонални компютри. Оказва се, че броят на използващите платената форма на услугата на Skype никак не е голям.

Плаща се също когато се наеме телефонен номер от компанията и обикновени телефони могат да звънят направо на компютъра, където е инсталиран Skype.

Така че Skype е най-типичният пример за грешките на инвеститорите във времето на Web 2,0: интернет фирмите купуват фирми с голям брой потребители, вместо фирми с голям оборот или норма на печалба.

Естествено е да си припомним и голямата покупка на Google, които придобиха видеосайта YouTube за $ 1,65 млрд. Всички обичаме да гледаме филмчета, но с какъв модел концернът очаква да извлече от това печалби?

В следващите седмици стратегическият ръководител на Ebay сам ще ръководи поделението Skype, докато не бъде намерен подходящ наследник на Ценщрьом.

Обаче нов шеф пролет не прави, още повече, че в случая не става дума за проблем в мениджмънта, а за проблем в концепцията (разбира се, проблем има само от гледна точка на купувача, заплатил милиардите). От Ebay казват, че ще търсят възможни източници на печалби от Skype. Обсъждани са възможностите по Skype да тръгне реклама.