AFP предаде днес от Ню Делхи, че американската хотелска група Hilton Hotels Corporation ще създаде джойнт венчър с водещата компания в строителството в Индия DLF. Според договора, съвместното предприятие в следващите седем години ще построи и притежава 75 хотела и апартамента за услуги.

Хилтън ще инвестира в джойнт венчъра 143 милиона долара и ще държи 26% дял. Мажоритарният дял остава за DLF

Начинанието очаква одобрение от страна на индийското правителство. Като начало то ще се концентрира върху изграждането на 20 хотела в Чандигар в северния щат Пенджаб, Ченай в южния Тамил Нанду и Колката в Западен Бенгал. В изявлението се посочва, че джойнт венчърът ще строи хотелите, а Хилтън ще ги управлява.

„Индия е забележителен пазар за строеж на хотели, притежавайки мощна комбинация от икономически и демографски фактори", казва Иан Картър, изпълнителен директор на международните дела на Хилтън.

Съобщението идва ден след като френската хотелска група Accor заяви, че е формирала 50:50 джойнт венчър с Дубайския Emaar Properties за строеж на 100 икономични хотела през следващото десетилетие. В това начинание, което отговаря на бума в туристическия интерес към страната, ще бъдат инвестирани 300 млн. долара.