"Хляб, мляко и месо без данък „вредни храни"", четем на първа страница на в. "Труд"
Няма да има данък „вредни храни" върху основни за българина продукти като хляба и хлебните изделия, млечните (сирене, кашкавал) и месото. Същото важи и за положително въздействащите върху здравето сокове и нектари от плодове, за продукти с високо съдържание на плодове и какао, за чая, конфитюра и пчелния мед.
Това става ясно от Концепцията на данъка за обществено здраве, която ще представят днес спортният министър Красен Кралев и здравният му колега д-р Петър Москов.
Прочети още от в. "Труд"

""Струма" до Благоевград е почти готова, но поскъпна пак", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Отсечката на "Струма" между Дупница и Благоевград ще бъде завършена в края на октомври. Но както всички други последни магистрални проекти, ще е по-скъпа от очакваното и от договореното със строителите. Последното вдигане на стойността е с 1 млн. лв. И е по вече класическата форсмажорна схема - влага. Тези допълнителни пари се плащат от българските и европейските данъкоплатци и за "Тракия", "Марица" и "Струма" вече доближават 90 млн. лв. И тъй като дъждове в България винаги ще има, това означава, че цената на всяка следваща отсечка може да се вдига - в последния момент и без много състезание, защото поръчките се възлагат директно.

Сегашното поскъпване на "Струма" е за близо 1 млн. лв. без ДДС и е заради свлечен насип на 322 километър. Преди два месеца цената на отсечката се увеличи с други 2.55 млн. лв., обяснени с укрепване на активирани свлачища на км 325.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Двама каналджии избягали при стрелбата край Средец", четем на първа страница на в. „24 часа"
Човекът, умрял от рикошет край Средец, бил разпознат от братовчед си. Бежанците се събрали в Истанбул, много от тях се виждали за първи път.
54-мата афганистанци, които се натъкнали на граничен патрул край Средец на 15 октомври, са имали поне двама водачи, научи "24 часа".
След стрелбата обаче те са избягали и за тях в момента разследването няма информация.
Инцидентът стана около 22 ч в района на малко мостче на около километър от Средец по посока към Бургас. В него загина един от бежанците.
При разпитите, които започнаха в петък и продължиха през целия ден в неделя, част от бежанците са разкрили, че маршрутът е определян от други мъже - двама или трима, които според тях не били нито техни сънародници, нито българи.
Прочети още от в. „24 часа"

"Падащите лихви пренасочват влоговете към фондове и имоти" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Все по-ниските лихви по депозитите започнаха осезаемо да раздвижват спестяванията на българите. Увеличават се инвестициите във взаимни фондове, в доброволно пенсионно осигуряване, в застраховки "Живот", показват данни на УниКредит Булбанк. Все повече българи се обръщат към алтернативните спестовни методи, макар че те засега са малък процент в сравнение със стандартните влогове, коментира Цветанка Минчева от банката.

Част от българите предпочитат да вложат парите си в имот. Според кредитния консултант Тихомир Тошев от началото на годината има засилено търсене на апартаменти от купувачи, които искат да ги отдават под наем. Такива сделки носят около 6% годишна доходност. Тошев прогнозира, че ниските лихви ще насърчат предприемаческия дух на българите и през следващите години все повече депозитите ще напуснат банките, за да послужат за стартиране на собствен бизнес.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Мъртъвци крадат фирми онлайн", е заглавиe от в. "Стандарт"
Сред жертвите на интернет-измамите в България вече има големи фирми, банки и дори водещи адвокатски кантори, признават кибер полицаите. Всекидневно онлайн циркулират над 200 000 нови зловредни кода - вируси и шпионски софтуер, на който световните компании за лицензиран софтуер успяват да отреагират, обезвреждайки едва по около 5000 на ден.
Хакери пробиват защитите на електронния портал на Търговския регистър и присвояват големи и малки фирми само за няколко минути. Измамниците използват данните на мъртъвци, за да се доберат до регистрите. Обикновено това са починали в последните години хора, които са имали регистрирани търговски дружества и притежават електронен подпис, който не е закрит. Използват се и подставени лица, които срещу дребни суми продават личните си данни и с тях се регистрира електронен подпис. Мошениците се възползват от дупка в закона, която позволява присвояването на компании и чужди активи, довериха криминалисти. Хакерите използват възможността да извършват промени в регистъра по електронен път, без да се налага да идват на място в Агенцията по вписванията.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Проф. Стоян Миланов, директор на „Пирогов": И Стив Ханке да дойде в „Пирогов", ще избяга след три дни" четем във в. "Монитор"
- Проф. Миланов, наскоро заявихте, че Спешна помощ се е „превърнала в домашна поликлиника". Защо?
- Всъщност това беше дефиниция на д-р Стойчо Кацаров, но аз съм съгласен с нея. В момента Спешна помощ е домашна поликлиника и това издава липсата на добра първична здравна мрежа, която да обслужва пациентите в извънболничната помощ. Така Спешна помощ се превръща в буфер и патерица за неуспехите на родното здравеопазване в друга сфера. Някогашните здравни служби бяха заместени с филиали, които се превърнаха в едни амбулаторни звена, където се извършва всичко друго, но не и оказване на спешна помощ на населението.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„15 години SOFIX: Спомен за доброто борсово време", пише в. "Капитал Daily"
Съвременната фондова борса в България води началото си от 1997 г., когато получава лиценз от Държавната комисия по ценните книжа и фондовите борси (сега КФН). За всички, които се интересуват от пазарите или поне малко са чували за тях - българското олицетворение е SOFIX - най-стария и известен индекс, който днес навършва 15 години. За този период индикаторът, а и борсата преминаха през редица възходи и падения - инвестиционният бум, започнал през 2004-2005 г., доведе на борсата много нови компан...
Прочети още от в " Капитал Daily"

„България хвърля на вятъра 200 млн. лева за висшисти с претенции", пише в. "Сега"
И тази година няколко хиляди младежи избраха да продължат образованието си в чужди университети, а българските вузове отвориха врати за тройкаджии. Буквално. Дори в СУ останаха незаети 550 места след трето класиране, при това в специалности като "Математика" и "Информатика", в които университетът има традиции и които по цял свят се смятат за перспективни.

Покрай откриването на новата академична година вниманието за кратко бе привлечено от отвореното писмо на 12 професори от различни университети, които алармираха, че студентите са неграмотни, а висшето образование е в упадък. В писмото си до президента, МС и парламента те твърдят, че около 95% от държавната субсидия продължава да се разпределя между висшите училища на принципа "брой обучавани студенти".
Прочети още от в. "Сега"

"Как да отгледаме най-добрите служители" пише в. „Труд"
„Как да наемем най-точния служител за конкретна позиция във фирмата? Отговорът на този въпрос е все едно от раз да кажеш как се отглежда дете. Просто е трудно", казва Ангел Стефанов (29 г.), ръководител на екип в IT фирма.
Всъщност правилният подбор и развитие на хората в екипа е една от най-сложните задачи, с които мениджърите трябва да се справят, за да потръгне работата.
Прочети още от в. „Труд"

"Спасяват читалищата с БГ киното", четем във в. "Монитор"
В България са останали само 15 киносалона. Това е тъжната статистика, с която кинаджиите са решили да се преборят. Затова подготвят проект, с който ще използват широката мрежа от 3500 читалища в страната за каузата и спасението на киното. Ще бъде изготвена карта на онези сгради, които са годни за прожекции на филми.
„Искаме да покрием не само големите градове, но и малките населени места. Ще се опрем на проекта „Глобални библиотеки", по който вече бе направен ремонт в някои сгради и бяха обучени кадри", каза пред „Монитор" Диана Андреева, член на Националния съвет за кино към НФЦ и директор на „Обсерватория за икономика на културата".
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Ще има ли революция в бюджет 2016?", пише в. „24 часа"
Не бива да има компромиси за ведомства, които искат повече пари без реформи
Наближава времето за държавния бюджет за следващата година и започва да се прокрадва информация относно плановете за 2016 година.
Без да преувеличаваме, можем отсега да кажем, че бюджет 2016 ще е един от най-важните документи, приемани от правителството. Бюджет 2014 беше абсолютно изпуснат от контрол заради политическата криза, а бюджет 2015 беше набързо изготвен малко след избирането на правителство и основно имаше за цел да овладее финансовата криза.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Бизнесът иска 10 млн. за реклама на туризма",
пише в. "Стандарт"
Поне 10 млн. лв. трябва да бъде националният бюджет за реклама на туризма. Това каза Калин Драганов от УС на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти по време на третата среща на членовете на АБТТА с местните власти. Трябва максимална промоция на страната ни в чужбина. Защото въпреки новите хотели, обучените екскурзоводи и качествения транспорт, ние не сме познати като дестинация, обясни Драганов. Големите чужди туроператори ни включват в каталога си за година-две, а след това поради липса на интерес от туристите, отпадаме. А тези, които дойдат, остават изключително доволни. Изгубихме и два европроекта за реклама за близо 5 млн. лв., които биха довели до повече гости и по-добри резултати. Министерството на туризма трябва да вложи повече усилия за презентирането на България като изключително интересна дестинация за културен туризъм, каза Драганов. И допълни, че посещенията на културните обекти през последните година-две са скочили до 10 пъти, предимно заради интереса на българските гости. За годината се очаква туризмът да има спад от 6-7%. Но прогнозите за зимния сезон са добри.
Прочети още от в. "Стандарт"