Генералният директор на Лукойл-България Валентин Златев ще представи утре на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пакет от мерки, с които може да се намалява тежестта от поскъпването на горивата. Това съобщи самият Златев, който заедно с Огнян Донев се срещна с ръководството на ДСБ в парламента, предаде репортер на News.bg от парламента.

Разговорите са по инициатива на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с обяснението от страна на бизнеса, че сините имат неверни твърдения, които е трябвало да бъдат обсъдени. Позициите им обаче се разминаха и сред разговорите, макар че не стана ясно точно кои твърдения са били коментирани.

Когато се говори за цените на горивата, истината е, че те са непосилно високи, призна Златев. Според него истинският диалог в случая е кой какво може да направи те да станат по-поносими за потребителя. И ние страдаме точно толкова, колкото и българският потребител, каза още Валентин Златев.

Има реални неща, които могат да се направят, има неща, които са чист популизъм, аз искам да махнем популизма от сериозната дискусия и да говорим какво може да направи държавата, какво можем ние да направим като производител, какво дистрибуторите на горива, за да направи този удар върху потребителя по-поносим, посочи още генералният директор на Лукойл България.

Именно и затова Валентин Златев е поискал среща с министър Делян Добрев, за да се търсят варианти какво може съвместно да направи бизнеса и държавата, за да бъде облекчен ударът върху потребителя.

Златев не пожела да разкрие повече подробности какви и колко точно мерки за по-ниски цени на горивата ще предложи. Ако от утре цената тръгне от 125 долара за барел надолу, тогава няма какво да обсъждаме, горивата ще станат по-евтини и всички ще сме много доволни, заяви Валентин Златев.

Той обаче иска да обсъди с Делян Добрев какво ще се случи, ако цената на суровия петрол скочи. Ние не можем да променим цената на нефта, тя е такава, каквато е и тя е еднаква и за Шел, и за ОМВ, и за нас, обясни шефът на Лукойл-България.

Той посочи още, че са малко възможностите за овладяване на високите цени на горивата. Затова Златев иска още отсега да се посочат мерки какво ще се случи, ако цената на петрола скочи до 130-135 долара за барел. Ако утре има война в Иран, цената ще отиде на 150 долара, тогава какво правим, попита риторично генералният директор на Лукойл-България.