Оттук нататък в де юре комунистическата държава Китай частната собственост ще бъде пазена по същия начин, както и обществената собственост. Така Пекин възнамерява да се пребори с корупцията. Промени има и при облагането на чуждестранните компании.

„Народният конгрес на Китай тръгна по пътя на по-доброто развитие на пазарното стопанство", коментира Die Welt. Към края на тазгодишното заседание в Пекин, почти 3000 делегати подписаха първия закон за собствеността в Народната република, според който опазването на частното имущество е толкова важно, колкото и опазването на публичната собственост.

Ръководителят на правителството Вен Жибао към края на 12 - дневното заседание призова към повече политически реформи, за да се премахне „прекомерното влияние" на местните лидери и общини и също така за борба с корупцията. Той обяви и национален план за опазване на климата. Не бяха направени нови ангажименти, но познатите планове за опазване на околната среда и енергийно спестяване бяха потвърдени.  

Законът за собствеността бе оспорван от пет години и затова бе изненада,че сега нямаше много гласове „против". Левите критици считаха, че с подобен закон Китай още повече попада в капана на капитализма. Поддръжниците твърдяха, че в условията на пазара всички трябва да имат общи права и частната собственост трябва да се пази по-добре.

Друга важна реформа зачерква данъчните преимущества за чуждестранните инвеститори в Китай. Сега чуждите и китайските компании са поставени при общи условия. Така Китай отговаря на препоръките на СТО. Вместо досегашните 15 до 24% за „чужденците", сега данъчните ставки за всички компании са 25%.

След един преходен период от пет години, финансовият министър на Китай очаква увеличение на приходите от данъци върху чужди фирми в размер на $5.5 млрд.

За някои сектори данъчните облекчения остават. Такива са високите технологии, особено биотехологиите, самолетостроенето и космическата индустрия, предприятията от областта на опазването на околната среда, енергийното спестяване и ефективност, както и в селското стопанство. Законът влиза в сила на 1ви януари 2008. За предприятията, които вече са се установили в Китай или ще бъдат основани през тази година, ще има преходен период от пет години.

Германските експертни кръгове обясняват правителственото решение като подтик към чуждестранните инвеститори „да прекратят производството на спортни обувки и да се ориентират към производство на микрочипове". Китай вече не иска да е продължение на манифактурите на индустриалните държави, а да разработва индустрия на знанието и високите технологии. Законът стимулира чуждестранните гости да инвестират в отрасли с висока интензивност на капитала.

Най-големи чуждестранни инвеститори в Китай сега са Хонконг, Тайван и британските Вирджински острови. Всъщност оттам в Китай реинвестират китайски предприятия, за да се възползват от ниския данък. По тази причина експертите считат, че след новия размер на данъка инвестициите в Китай от чужбина в абсолютен размер ще намалеят.