Резервната банка на Индия обяви решението си да пусне в обръщение пластмасови банкноти на стойност 10 рупии, предава ИТАР ТАСС.

Всъщност разглежданият вариант е смесен - от пластмаса, но с добавяне на хартия и памучни влакна, пояснява заместникът на генералния управител Далджит Сингх.

Да се използват полимери за напечатване на парични знаци е добър избор за страна, в която книжните пари с малка стойност минават толкова бързо от ръка в ръка, че се изтъркват до степен на неизползваемост само 5-6 месеца след пускането им в обръщение.

В особена степен това се отнася за купюрите от 10 рупии, примерен вариант на нашите петолевки (стойността им се равнява на $2.5). Затова първият експеримент с използването на нови материали ще бъде проведен именно с този номинал.

Според индийския банкер, банката на страната черпи от опита на Австралия и Нова Зеландия, където пластмасови пари успешно подменят хартиените. Впрочем като алтернатива се предвижда и сеченето на монети от 10 рупии.

Индийската резервна банка е стартирала кампания „Политика за чисти пари". Това в случая изразява нещо различно от борба с корупцията: банката смята да отдели зацапаните банкноти от чистичките.

Банкнотите, загубили лицето си, ще минат вторична преработка на специални печатни преси. Затова централната банка е призовала частните и обествени банки да обменят мръсните пари на гражданите срещу чисти и наскоро отпечатани рупии.