Началото


Идеята за организирането на национален конкурс "Мистър/Мисис Икономика" се зароди в редакционния екип на сп."Икономика" през май 1990 година.
Самото название безспорно беше повлияно от бурно зараждащите се по онова време различни конкурси "Мис", "Мистър". Но целта беше напълно различна - да се отличи личността, която през съответната година е дала най-голям принос в развитието на икономиката чрез стопански решения и резултати в практиката, във финансовата сфера, или в икономическата наука.
С основание се смяташе, че зажаднялото за свободна изява общество ще приеме много добре една такава инициатива. Редакционният екип на списанието бе убеден, че икономистите заслужават обществена оценка и признание. Още повече с започващия преход към пазарна икономика, личностите, творящи стопанската политика, практика и наука фокусираха все повече светлината на прожекторите на публичната сцена. Главният редактор Лъчезар Иванов имаше безспорен принос за осъществяване на идеята.
Намеренията на редакцията да организира конкурс "Мистър/Мисис Икономика", неговите цели и регламента бяха публикувани в списанието през август 1990 год. Решено бе наградата да представлява статуетка от известния български скулптор Ставри Калинов. Регламентът предвиждаше номинираните от читателите, експертите и редакционния екип кандидатури да се разгледат от редакционната колегия и редакционния съвет на изданието и от тях да се избере най-достойния.

Мистър Икономика 1990

Подготовката започна с проучване на мнения за конкурса с популярни по това време политици и икономисти, като Белчо Белчев, Георги Пирински, Атанас Папаризов, Иван Пушкаров, Венцислав Димитров, Иван Костов, проф.Стефан Стоилов, Иван Белчев, Димитър Луджев, Емил Хърсев, Стою Дулев, Александър Томов. Всички те ентусиазирано подкрепиха идеята.
Част от техните мнения в подкрепа на конкурса "Мистър/Мисис Икономика", бяха публикувани на страниците на списанието през септември и октомври 1990 година. Заедно с това беше дадена възможност на читатели и експерти да правят предложения за носители на приза.
Най-много предложения за носител на наградата имаше за Венцислав Димитров, проф. Стефан Стоилов, проф. Георги Петров, Андрей Луканов, Иван Костов. След обсъждане в редакционния екип и редакционния съвет бе решено за "Мистър Икономика 1990 " да бъде обявен проф. Георги Петров за излязлата през годината книга за краха на тоталитарното стопанство и серията от публикации в медиите, посветени на пазарната икономика. Решението бе повлияно и от това, че всяка от другите кандидатури носи прекалено голям политически заряд в условията на острото политическо противопоставяне в страната по онова време.
Определянето на проф. Петров за носител на "Мистър Икономика 1990" бе прието добре от специалистите в икономическата област. На награждаването в хотел "София" присъстваха около 100 авторитетни учени, специалисти от стопанското управление и финансовата област, политици, журналисти.

Мистър/Мисис Икономика 1991

Вторият конкурс се проведе при управлението на коалиционното правителство на Димитър Попов и бе съпътствано от ентусиазираното начало на пазарните реформи в България. Тази нагласа се отрази и при номинирането за наградата на по-радикалните привърженици на стопанските реформи в страната - Иван Костов, Венцислав Димитров, Емил Хърсев.
През същата година настъпиха промени и в статута на списанието - от издание на Министерството на икономиката и планирането сп."Икономика" се преобразува в самостоятелен стопански субект. Поради тази причина, а и заради стремежа за по-голяма самостоятелност при провеждането на редакционната политика, отпадна необходимостта от редакционен съвет. На основата на получените от читатели и специалистите номинации, редакционният екип, съвместно с неформален кръг от сътрудничещи на изданието експерти икономисти, определи носителя на приза чрез гласуване.
"Мистър Икономика 1991" стана Иван Костов за приноса му като финансов министър от правителството на Димитър Попов за формирането на стопанската политика и за подкрепата му за започналите радикални пазарни реформи. Тържеството по награждаването се проведе отново в хотел София при значителен интерес от страната на политиците, икономистите и медиите.

Мистър Икономика 1992

Конкурсът се проведе по схемата от предишната година. Носител на наградата стана проф.Тодор Вълчев, управител на БНБ, заради ролята му в динамичното развитие на българската банкова система, за усилията му да води модерна парична и валутна политика през този период.
Други номинирани за "Мистър Икономика 1992" бяха Емил Хърсев, проф.Иван Ангелов, Иван Костов, Венцислав Димитров. Награждаването се проведе отново в хотел "София" в седмицата преди Коледа.

Мистър Икономика 1993

Четвъртото издание на националния конкурс "Мистър Икономика" като че ли мина под знака на важното за страната икономическо събитие - подписването на споразумението с Лондонския клуб за разсрочването на външния дълг. Най-много бяха предложенията на читателите за награждаване на банкера Чавдар Кънчев, за финансовия министър Стоян Александров и Венцислав Антонов.
Надделя мнението да бъде отличена дейността на Агенцията за икономически анализи и прогнози в лицето на Венцислав Антонов, както и личния му принос в подписването на споразумението по външния дълг.
След това по различни причини, главно финансови и организационни, провеждането на конкурса бе прекъснато за шест години.

Мистър/Мисис Икономика 2000

От края на 1999 година настъпи нов етап в развитието на списанието. Новият издател на списанието, издателската къща "Хирон 91" да осъвремени графичния му дизайн, разшири и задълбочи тематичната му концепция. Възстановен бе и националният конкурс "Мистър/Мисис Икономика", който с право може да се нарече "визитна картичка" на списанието, допринасяща за авторитета му в професионалните среди. Разработен бе по-стриктен регламент за провеждането на конкурса.
На първия етап се набират предложения за носителя на наградата сред читателите на списанието и гласуване в Интернет. На тази основа се определят няколко номинации за "Мистър/Мисис Икономика", чието обявяване в публичното пространство създава по-голяма прозрачност на конкурса. На втория етап се провежда анкетно допитване до над 300 представители на бизнеса, стопанското управление и науката, които да определят носителя на наградата.
През 2000 г. номинирани за приза бяха Чавдар Кънчев, Румен Янчев, Васил Кънев, Петър Жотев и Румен Аврамов. За "Мистър/Мисис Икономика 2000" експертите определиха Васил Кънев.

Мистър/Мисис Икономика 2001

В общественото мнение отличи като заслужаващи наградата през 2001 година Николай Василев, Милен Велчев, проф.Иван Ангелов, Румяна Кючукова и Валутният борд в лицето на Мартин Заимов - подуправител на БНБ. Устремното развитие и безспорните бизнес резултати на мобилният оператор, ръководен от Румяна Кючукова натежаха в последвалата анкета и наградата "Мистър/Мисис Икономика 2001"за първи път стана притежание на дама.

Мистър/Мисис Икономика 2002

Постигнатите резултати през годината от Емил Кюлев във финансовия и застрахователния сектор и туризма явно натежаха в експертната анкета. Той заслужи приза в остра конкуренция с другите номинирани - министърът на финансите Милен Велчев, изпълнителният директор на Банковата консолидационна компания Нели Кордовска, председателят на Сметната палата Георги Николов и финансовият експерт Пламен Орешарски.

 Мистър/Мисис Икономика 2003

Осмият национален конкурс се проведе съвместно от списание "Икономика" и Асоциацията на индустриалния капитал в България. Наградата "Мистър/Мисис Икономика 2003" за цялостен принос в развитието на националната икономика взе финансовият министър Милен Велчев. Той спечели авторитетния приз след експертна анкета сред 250 представители на бизнеса, стопанското управление, икономическата наука и медиите. Освен него за икономист на годината бяха номинирани Васил Кънев, Васил Божков и Симеон Пешов, откроени с най-много гласове от участниците в Интернет-форума и читателите на списанието.
Новост в тазгодишното издание на конкурса бе учредената награда "Мистър/Мисис Икономика" за принос в развитието на българската индустрия. Номинирани за приза бяха Андрей Евтимов, Бойко Недялков, Илия Келешев, Лидия Шулева, Николай Михайлов и Николай Попов. Отличието бе присъдено на министъра на икономиката Лидия Шулева.
С плакет за принос в развитието на бизнес комуникациите в страната бе отличен Стоян Денчев.

Мистър/Мисис Икономика 2004

За девети път бяха определени призъорите на Националния конкурс "Мистър/Мисис Икономика", организиран от списание "Икономика" и Асоциацията на индустриалния капитал в България. На 20 януари 2005 г., предишният носител на отличието за цялостен принос към националната икономика Милен Велчев връчи статуетката "Рибарят и златната рибка" на Валентин Златев, генерален директор на "ЛУКОЙЛ-България". Явно стопанските резултати на компанията и тежестта й като най-голям данъкоплатец в страната се оказаха решаващи в експертната анкета сред над 250 представители на бизнеса, стопанското управление, икономическата наука и медиите. Той бе предпочетен сред другите изявени личности от нашия стопански живот, номинирани за голямата награда - Васил Божков, Александър Кашукеев, Красен Станчев и Румен Янчев. За втори път бе връчена и наградата "Мистър/Мисис Икономика" за  принос в развитието на българската индустрия. Номинирани в тази категория бяха: Петър Бъчваров, Божидар Данев, Георги Добрев, Лалко Дулевски и Наско Цанев. За активното си участие в разработването на нови нормативни документи, допринесли за подобряване на бизнес климата в страната наградата бе присъдена на председателя на управителния съвет на Българската стопанска камара Божидар Данев. Специалната награда "За развитие на бизнес комуникациите", отличаваща личностите със сериозен принос към корпоративните комуникации и за изграждането на ефективни връзки между бизнеса и държавната администрация, получиха Петер Имберг, управител на Вестникарска група България и изпълнителен директор на Медия Холдинг и управителят на М3 комюникейшън Максим Бехар.  

                               Мистър/Мисис Икономика 2005

На 19 януари 2006 г. бяха връчени статуетки "Рибарят и златната рибка" на призьорите в  Десетия национален конкурс "Мистър/Мисис Икономика 2005", организиран от сп. "Икономика и Асоциацията на индустриалния капитал в България. "Мистър Икономика" за цялостен принос в развитието на националното стопанство стана Деян Кавръков, водещ мениджър в областта на недвижимите имоти. Той бе отличен сред другите номинирани: Пламен Орешарски, Георги Милушев и проф. Борислав Борисов. Явно за този избор  натежа бурното развитие на сектора, чийто изявен представител е награденият. В категорията "Мистър/Мисис Икономика 2005" за принос в развитието на българската индустрия носител на отличието е основният акционер в група печатници "Демакс" Петър Кънев,  победил в конкуренцията на  Георги Бонин, Николай Добрев и Тодор Славов. За първи път в рамките на националния конкурс се  излъчи "Мистър /Мисис Икономика" за принос в развитието на небанковия финансов сектор. Призьор в новата категория стана Румен Янчев, председател на УС и изпълнителен директор на "Булстрад". Другите претенденти за тази награда бяха: Камен Колчев, проф.Милан Петров, Стоян тошев и Стефан Софиянски. Специалното отличие на сп."Икономика"  "За принос в развитието на бизнес комуникациите" тази година бе присъдено на Центъра за икономическо развитие.               

Мистър/Мисис Икономика 2006

Единадесетото издание на Националния конкурс "Мистър/Мисис Икономика", организиран от сп."Икономика" и Асоциацията на индустриалния капитал в България връчи на 30 януари 2007 г. наградите на победителите в трите категории.
Призът "Мистър/Мисис Икономика 2006" за цялостен принос в развитието на нациалната икономика спечели колективната номинация на Министерския съвет. Явно, при избора на експертите са натежали усилията на изпълнителната власт за успешното приключване на предприсъединителния процес и за това България да стане пълноправен член на ЕС от 1 януари 2007 г. без предпазни клаузи. Останалите номинирани бяха Георги Бонин, Йордан Цонев, Людмила Нейкова и Цеко Минев.
В категорията "За принос в развитието на българската индустрия" бяха номинирани Георги Гергов, Златко Златков, Прамод Митал, Румен Апостолов. С наградата бе отличен Златко Златков, председател на Българската асоциация за информационни технологии.
"Мисис Икономика 2006" за развитието на небанковия финансов сектор стана Бистра Илкова, изпълнителен директор на Българската фондова борса. Освен нея, за добри резултати в този все по-важен сектор на националната икономика, бяха номинирани Апостол Апостолов, Маню Моравенов, и Станимир Каролев.
Специалният плакет на сп."Икономика" "За принос в развитието на бизнес комуникациите" тази година бе присъден на в. "Пари".